امام جمعه ورزقان: همه بدانند شرکت ملی مس ایران نمی خواهد در آذربایجان سرمایهگذاری کند
امام جمعه ورزقان ضمن انتقاد از تاراج معدن مس سونگون آذربایجان توسط مسئولان ایران و طفره رفتن آنان از سرمایه گذاری در آذربایجان گفت: «همه بدانند شرکت ملی مس ایران نمی خواهد به آذربایجان توجه کرده و سرمایه گذاری نماید.»
به نوشته «آوای ورزقان» مهدی پورمحمد از طفره رفتن شرکت ملی مس ایران از اجرای طرح های توسعه صنایع تبدیلی در معدن مس سونگون انتقاد کرد و گفت: «مدیرعامل شرکت ملی مس ایران در هفته گذشته چراغ خاموش به مس سونگون سفر کرده، مردم استان و شهرستان انتظار دارند از وجود اینهمه منابع خدادادی مس در این شهرستان در اشتغال و توسعه بهره مند باشند نه اینکه با حرف های پوچ و توخالی از انجام طرح های توسعه سرباز زنند.»
پورمحمد افزود: «بیش از ۳ سال است که قول هایی داده شده که طرح های توسعه مس سونگون در این استان بزودی اجرا می شود که متاسفانه همچنان عملی نشده و مسئولین ارشد استان و شهرستان بدانند شرکت ملی مس ایران نمی خواهد به آذربایجان توجه کرده و سرمایه گذاری نماید.»
پورمحمد همچنین از بازگشت به کار ۱۸ کارگر اخراجی مجتمع مس سونگون خبر داد. او هفته پیش در کمیسیون کارگری شهرستان، جهت بازگشت به کار این کارگران بومی، فرصت یک هفته ای به مسئولان مس سونگون داده بود.
معدن مس سونگون در ورزقان بزرگترین معدن مس خاورمیانه است و ۴٠درصد مس تولیدی ایران از ذخایر این معدن عظیم آذربایجان تامین می شود. حکومت ایران از تولید شمش مس این معدن در آذربایجان جلوگیری کرده و خاک آن به صورت خام به کرمان منتقل شده و در آنجا به شمش تبدیل می کند.
در خردادماه ۱۴۰۰ پورمحمدی استاندار آذربایجانشرقی در اعتراف به تاراج معدن مس سونگون آذربایجان توسط حکومت فارسگرای ایران گفت: «هر روز به میزان ۵۰ میلیارد تومان کنسانتره مس از مسسونگون ورزقان به کرمان میرود اگر همین پول در خود استان بماند اینجا بهشت میشود.»
در مردادماه ۹۹ هم «اللهوردی دهقانی» نماینده ورزقان در مصاحبه با «آناج» با تایید چپاول معدن مس سونگون آذربایجان توسط دولت ایران، اذعان کرد سهم آذربایجان از درآمد سالانه ۱۳ هزار میلیارد تومانی معدن سونگون ورزقان «تقریبا هیچ» است.
در نتیجه سیاست های تورک ستیزانه حکومت ایران، فعالیت این معدن عظیم نه تنها سودی برای آذربایجان نداشته بلکه سبب تخریب گسترده جنگل ها و منابع طبیعی قره داع شده است. از سوی دیگر مسئولان ایران با استخدام سیستماتیک غیربومیان کُرد در این معدن، این منبع عظیم آذربایجان را به تهدیدی برای آذربایجان بدل کرده اند.
در آذرماه ۹۹ شرکت «پاوان» که از طرف تهران، پیمانکاری فاز سه متجمع معدن مس سونگون ورزقان را در دست گرفته، کارگران تورک بومی را اخراج کرد و کارگران غیربومی و مهاجر کرد را به جای آنها استخدام کرد.