با وجود بارشهای امسال، وضعیت بحرانی دریاچه اورمیه همچنان ادامه دارد و بارشها فعلا تاثیری در بهبود وضعیت دریاچه اورمیه نداشتهاند.
بنا به آخرین آمارهای منتشره توسط وزارت نیرو، تراز آب دریاچه اورمو در روز جمعه ۲۲ بهمنماه، ۱۲۷۰.۷۰ بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۸ سانتیمتر کاهش یافته است.
وسعت آب دریاچه نیز با ۱۲۷۷ کیلومترمربع کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۲۲۶۱ کیلومترمربع رسیده است.
همچنین حجم آب موجود دریاچه اورمیه به ۲.۸۹ میلیارد مترمکعب رسیده است که ۱.۸۹ میلیارد متر مکعب در طی یک سال کمتر شده است.
این درحالیست که دریاچه نسبت به تراز اکولوژیک خود ۳.۴ متر، نسبت به وسعت اکولوژیک خود ۲۳۷۴ کیلومتر مربع و نسبت به حجم آب اکولوژیک خود ۱۲.۶۱ میلیارد مترمکعب فاصله دارد.
قابل ذکر است که تاکنون ۱۵ هزار میلیارد تومان برای اجرای پروژه های احیای دریاچه اورمیه هزینه شده، اما هر روز حجم و وسعت دریاچه بیشتر آب می رود و مشخص نیست این پول ها کجا صرف شدهاند، همچنین حکومت مرکزی ایران هیچ برنامهای برای احیای دریاچه اورمیه ندارد.
- انعکاس فریاد مرگ دریاچه اورمیه در رسانههای ترکیه
- کاهش ۲ میلیارد مترمکعبی حجم آب دریاچه اورمیه در یک سال گذشته
با توجه به سکونت بیش از 3 میلیون نفر در پیرامون دریاچه ارومیه، وجود باغات، زمینهای کشاورزی و گونههای متنوع جانوری و گیاهی، در صورت خشکی کامل این دریاچه سکونت و سلامت محیط زیست در این ناحیه با مشکلات جدی مواجه میشود و از بین رفتن منابع غذایی و حیاتی باعث بروز تنشهای قومی و اجتماعی در منطقه خواهد شد.
نقش آب در حیات زمین و ادامه حیات اکوسیستمها انکارناشدنی و بدیهی است. یافتههای مربوط به ارزیابیهای اکوسیستمی در سالهای اخیر نشان میدهد که به نقش اکوسیستمها در تأمین بخشی از مواد غذایی انسان نیز افزوده شده است؛ درنتیجه تغییرات در منابع آبی و به دنبال آن ساختار اکوسیستمها، میتواند در جوامع انسانی اثر نامطلوبی داشته باشد. این آثار میتواند در “مسائل امنیتی، تأمین نیازهای اساسی و روابط اجتماعی و فرهنگی” بروز کند.