استفانی لازرت: تراختور، نام «آذربایجان جنوبی» را بر سر زبان ها انداخته است
خانم استفانی لازرت در مقاله ای تحت عنوان «چگونه یک تیم فوتبال صدای تورک های آذربایجانی در ایران می شود» می نویسد: در طول جنگ دوم قاراباغ در پاییز گذشته، یک فیلم یوتیوب برای من فرستاده شد که از یک بازی فوتبال تراختور فیلمبرداری شده بود. این ویدئو جذاب بود. هواداران تیم تراختور استادیوم تهران را پر کرده بودند و با صدای بلند آواز می خواندند.
شعاری که آنها سر می دادند یک شعار فوتبالی نبود بلکه یک آهنگ آذربایجانی از اوزیر مهدی زاده بود با این عنوان که تو اگر مرا بخوانی، من خواهم آمد – زنده باد آذربایجان!
این همان آهنگی بود که من بارها در تاکسی ها و رستوران های باکو شنیده بودم که یکی از آن آهنگهای محبوب است که در اینجا در باکو مدام پخش می شود. هواداران تراختور با یک دست روی قلب و دست دیگرشان رو به آسمان آواز می خواندند.
لازرت در ادامه می نویسد: تبریز بزرگترین شهر در بخشی از ایران است که عمده جمعیت آن را مردم تورک آذربایجانی تشکیل می دهند. این همان منطقه ای است که بسیاری در باکو از آن با عنوان “آذربایجان جنوبی” یاد می کنند.
او سپس با طرح این سوال که “آذربایجان جنوبی” کجای کره زمین است؟ چنین ادامه می دهد: مهم نیست که طرف صحبت شما چه کسی باشد وقتی در جمهوری آذربایجان، نام ایران را ذکر می کنید، احتمالا آنها به شما می گویند که جمعیت آذربایجانی های ایران به مراتب بیشتر از جمهوری آذربایجان است.
نویسنده نشریه «کاسپین پست» با اشاره به تجربه زندگی خود در آذربایجان شمالی می نویسد: ساکنان باکو غالباً از شش استان شمال غربی ایران به عنوان “آذربایجان جنوبی” یاد می کنند که برخی از آنها با گفتن نام آذربایجان جنوبی چشمشان از خوشحالی برق می زند و برخی دیگر هم خیلی جدی به آن اشاره می کنند.
استفانی لازرت به اهمیت نقش تیم تراختور در پر کردن خلاء نهادها و احزاب سیاسی ائتنیکی و مطرح کردن مطالبات ملت آذربایجان پرداخته و چنین می نویسد: همانطور که دکتر برندا شیفر در تک نگاری سال 2020 خود نوشته است، «ایران بیشتر از فارس است»، و از آنجایی که ایران اجازه فعالیت سازمان ها، احزاب ائتنیکی و یا فعالیت های سیاسی مختص ائتنیک ها را نمی دهد… عرصه های غیر سیاسی مانند ورزش و فعالیت های زیست محیطی، به عنوان جانشینی برای نهادهای سیاسی عمل می کنند.
بازیهای تراختور حدود 60 هزار هوادار را به خود جذب می کند. به نظر می رسد این طرفداران وقتی دور هم جمع می شوند جسارت پیدا می کنند تا نظرات و نارضایتی های خود را ابراز کنند. اغلب ویدیوهای طرفداران تراختور در یوتیوب، از نمایش وحدت و همبستگی تورکهای آذربایجانی حکایت دارد. شعارهای آنها متنوع و اغلب خلاقانه است. برخی ازشعارهای کاملا سیاسی هواداران تراختور عبارتند از:
تبریز، باکو، آنکارا- راه ما با راه فارس ها جداست!
آذربایجان مال ماست- افغانستان مال شماست!
همه مردم حق تحصیل به زبان مادری خود را دارند!
مرگ بر فاشیسم فارسی (ایرانی)!
زنده باد آذربایجان آزاد!
کور باد هر کس که ما را نمی خواهد!
به تورک بودن خود افتخار می کنیم!
خانم لازرت با اشاره به اینکه شعارهای مورد علاقه اش آنهایی است که به حقوق زنان مربوط می شود می افزاید: بر اساس گزارش برندا شیفر در صفحه 31، طرفداران تراختور چنین شعاری را سرداده اند:
ای مادر، خواهر و همسر من!
شما بانو هستید! زن و مرد برابرند!
حضور در اجتماع حق طبیعی شما است!
بانوان تورک آذربایجانی، برخیزید و حقوق خود را بگیرید!
او در پایان با تحسین هواداران تراختور و با تاکید بر مردانه بودن فضای ورزشگاه ها و فوتبال، می نویسد حساب های شبکه های اجتماعی افراد نشان می دهد که بسیاری از زنان با پوشیدن لباس مردانه در مسابقات که به طور رسمی فقط برای مردان است، شرکت می کنند. خیلی دوست دارم بدانم آنها با شنیدن این شعار که “دختران آذربایجان، ستاره های آسمان هستند” چه احساسی دارند.