به مناسبت هفتِ آبان روز جعلی کوروش.
آیا منشور ادعایی کوروش( کتیبه و یا استوانه کوروش) واقعی است و یا میتواند جعلی باشد!؟
منشور ادعایی کوروش که از آن به عنوان اولین منشور حقوق بشر و یا اعلامیه نفی برده داری و یکی از کشفیات بزرگ باستانشناسی بین النهرین و از عوامل شکوه جریان مسموم ایرانشهری و پان ایرانیست ها یاد می شود، تاریخی محکم، قطعی و متناسب با کارکردها، داستان سرایی ها و تبلیغاتی که در مورد آن شده و یا میشود را ندارد. چرا؟! به دلایل زیر :
۱. کشفی چنین با اهمیت باید مستند به شواهد عملی، استانداردهای حرفه ای و گزارشات علمی باشد که تاکنون و پس از گذشت ۱۴۲ سال از کشف آن، چنین مساله ای از سوی مدعیان اصالت آن ارائه نشده است و تنها مدرک موجود، نامه ای از سوی یک کاوشگر، به مدیر موزه ای انگلیسی است.
۲. آقای رسام به عنوان کاشف این اثر باستانی، در دو سند مکتوب خود از دو محل مختلف که فاصله چند صد متری از هم دارند و دارای دو نام مختلف، به عنوان محل کشف این اثر یاد کرده است که این اختلاف و عدم دقت در این مورد قابل پذیرش نیست.
۳. منشور ادعایی کوروش که گفته می شود یادگاری از عظمت و شکوه ایرانشهری و ایران باستان است، در چندین تکه شکسته شده، یافت شده و به هم ملحق شده است!
الف: چرا آقای رسام در گزارش(نامه)کشف خود به چنین مساله مهمی اشاره نکرده است و صرفا به کلی گویی و کشف چنین اثری بسنده کرده است!؟
ب: گفته می شود این شاهکار کوروش بزرگ در پی دیواری مقدس قرار داده شده بوده است! پس اگر به هر دلیلی شکسته شده باشد، باید این تکه ها در کنار هم قرار داشته باشند و هم زمان کشف شده باشند، ولی چنین نبوده است.!
ج: تکه اول در سال ۱۸۷۹ میلادی کشف و برای بررسی و نگهداری به انگستان انتقال داده شده است و تکه دوم حدود ۹۰ سال قبل در گنجینه آثار تاریخی دانشگاهی در آمریکا و بصورت اتفاقی کشف شده است!؟ تکه دوم کی و کجا و توسط چه کسی کشف شده و چگونه به آمریکا رسیده است!؟
د: کتیبه چگونه و چرا چند تکه شده است!؟ چرا مدعیان اصالت آن تاکنون، گزارش مستند و علمی در این خصوص ارائه ندادهاند!؟
ه: گفته می شود به دلیل تشابهِ متن تکه های موجود در انگلیس و آمریکا به یکسان بودن و تعلق آنها به همدیگر و منشور کوروش پی برده اند!
سوال: از تصاویر موجود کتیبه که هم اکنون در موزهی انگلستان نگهداری می شود، مشخص است که کتیبه کامل نیست! پس تکه های دیگر کجاست!؟ به جزء تشابه متن، چه سند و مدرک دیگری بر اصالت آنها و به هم متعلق بودن آنها موجود است؟
صرف نظر از بررسی محتوایی متن کتبیه که خود فرصتی دیگر می طلبد، کلیت متن منشور، در تکریم و تعریف از شخصیت والای شاه عدالت گستر، کوروش بزرگ است!! سوال مهمی که در اینجا مطرح میشود این است که چرا تصویری که کتیبه از کوروش نشان میدهد با تصویری که دیگر منابع تاریخی از او ترسیم میکنند، یکسان نیست و سرشار از تناقض است!؟
۵. اصالت هر اثر و کشف تاریخی و باستانی نه بر اساس ادعا که بر پایه استانداردهای علمی، بررسی های آزمایشگاهی و تطابق با دیگر منابع تاریخی محکم، قطعی و مستند، سنجیده و رد و تایید می شود! نتایج این بررسی های تاریخی و آزمایشگاهی کجاست!؟
چرا مدعیان اصالت این اثر مهم باستانی اجازه تست های استاندارد آزمایشگاهی علم باستان شناسی را نمی دهند؟! و اگر خود انجام دادهاند، چرا آنها را اطلاع رسانی نمی کنند تا سیه روی شود، هرکه در او غش باشد و به شبهات پایان داده شود.
سعید مینایی