تاریخ ترکان از ۱۶ هزار سال پیش تا …
برخی از باستان شناسان بر این نظرند که خواستگاه تبار تورک دریاچه ارومیه بوده و از این منطقه به شرق و جنوب گسترش یافته اند..
اما طبق نطر پرفسور ” سمیح گونری” قدمت حضور ترکان در آسیای میانه تا دوره پیش از تاریخ (حدود هجده تا شانزده هزار سال قبل) قابل ردیابی است یعنی دوره قبل از حضور در بین النهرین و قفقاز و آذربایجان.
از سوی دیگر التصاقی زبان بودن سومر ها و اوراتوها و هیتتی ها نشانگر حضور حداقل شش هزار ساله ترکان در منطقه آذربایجان و بین النهرین است.
بررسی آثار یافت شده در ” گوبکلی تپه” تورکیه که قدمتی دوازده هزار ساله دارند نیز نشان از حضور طولانی تر ترکان (بیش از دوازده هزار سال) در منطقه دارد.
پرفسور گونری طی تحقیقات خود در کتاب
Türk altay kuramı
نشان میدهد که این دو نظریه (خواستگاه اولیه ترکان در اطراف اورمیه و خواستگاه اولیه در آلتای) از جهاتی هر دو درست آما ناکامل هستند.
ریشه اصلی ترکان در همان منطقه آلتای قزاقستان بوده اما حدود شانزده/چهارده هزار سال پیش از آنجا مهاجرت و به آذربایجان و سپس از طریق زاگرس به بین النهرین رفته اند شاخه دیگر نیز تمدن گوبکلی تپه را پایه گذاری نموده است.
البته سیز مهاجرت در چندین دوره بوده و اولین دوره مربوط به حدود شانزده هزار سال پیش است.
عبدالله سمیح گونری در سال 1983 از دانشگاه آنکارا، دانشکده زبان، تاریخ و جغرافیا، گروه #هیتیتولوژی (هیتای شناسی) فارغ التحصیل شد.
سال 1987 مدرک کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه آتاتورک، مؤسسه علوم اجتماعی، گروه باستان شناسی و تاریخ هنر به پایان رساند. سال 1995 دکترای خود را از دانشگاه Hacettepe، مؤسسه علوم اجتماعی، گروه باستان شناسی-تاریخ هنر، گروه #پروتوتاریخ و باستان شناسی خاور نزدیک دریافت کرد.
پی نوشت:
با بررسی تغییرات دمای زمین طی یکصد و چهل هزار سال اخیر و بررسی تغییرات یخ های منطقه گرینلند مشخص میشود که حدود پانزده هزار سال پیش زمین بشدت سرد شده و این کاهش دما تا سیزده هزار سال پیش ادامه یافته و سپس سریعا گرم شده.
این تحولات دما موید ادعای پرفسور گونری در باب مهاجرت اولیه در حدود پانزده هزار سال پیش است.
منطقه گوبکلی تپه هم که تا دوازده هزار سال پیش بسیار پر رونق بوده یک دفعه از جمعیت خالی شده که احتمالا بخاطر افزایش دما و خشکسالی در حدود دوازده هزار سال پیش بوده است.