همزمان با گرامیداشت روز جهانی زبان مادری، فعالین مدنی آزربایجان در روستاهای ورزقان صدها جلد کتاب ترکی در بین کودکان توزیع کردند.
شهروندان آزربایجان جنوبی با توزیع کتاب های ترکی بین کودکان، ضمن اعتراض به آپارتاید زبانی در ایران و نابودی زبانهای غیرفارسی در ایران، خواستار رسمی شدن زبان ترکی و آموزش به زبان ترکی در مدارس شدند.
هر ساله همزمان با روز جهانی زبان مادری مصادف با تاریخ ۲اسفند در تقویم ایران فعالین مدنی آزربایجان جنوبی با توزیع کتاب های ترکی، پخش تراکت های تبریک، توزیع شکلات، دیوارنویسی، گرافیتی، نصب بنر و اطلاع رسانی در صفحات مجازی لزوم تدریس به زبان مادری را یادآور شده، خواستار اجرای اصول و مواد کنوانسیون ها و میثاق نامه های بین المللی حقوق زبانی توسط دولت ایران می گردند.
روز ۲۱ فوریه از طرف یونسکو به عنوان روز جهانی زبان مادری نامگذاری شده است تا به اهمیت موضوع و لزوم تدریس به زبان مادری تاکید گردیده و دولت ها را متعهد به اجرای این اصل بدیهی انسانی نماید.
در ایران ۴۰ شهروند تورک از بسیاری از حقوق فرهنگی اولیه خود مانند «حق آموزش به زبان مادری»، «حق داشتن تلویزیون سراسری به زبان ترکی»، «حق داشتن روزنامه ترکی سراسری» و «حق نامگذاری فرزندانشان به اسمهای ترکی» محروم اند.
طبق اصل ۱۵ قانون اساسی ایران، «آموزش زبان های غیرفارسی در کشور آزاد است» اما حکومت ایران تاکنون به بهانه های واهی مانع از اجرایی شدن این اصل شده و فعالین تورک آزربایجانی که با روشهای مسالمت آمیز، خواستار اجرای این اصل می باشند را تحت پیگرد قرار داده و با مجازات های سنگین روبرو می کند.
.
.