خط سوم گفتمان ملتها
چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران پس از کش و قوسهای فراوان در دور دوم به پایان رسید و دکتر مسعود پزشکیان به عنوان نهمین رئیس جمهور به پاستور راه یافت. در حالی که کمتر تحلیلگر سیاسی و یا نظرسنجیها احتمال انتخاب پزشکیان را میداد. مردمی که پس از انتخابات سال ۸۸ دیگر امیدی به صندوقهای رای ندارند، همچون انتخابات ریاست جمهوری و مجلس قبلی رغبتی به شرکت نداشته و پایینترین نرخ مشارکت را در دور اول با ۴۰٪ شرکتکننده رقم زدند.
با فرصت کوتاهی که پس از فوت ابراهیم رئیسی تا زمان برگزاری انتخابات وجود داشت؛ دستگاههای حکومتی و سیاسیون به هر طریق سعی در گرم کردن تنور انتخابات داشتند. اما نهایت تلاش آنها به مشارکت کمتر از ۵۰ درصدی در دورم دوم، با افزایش ۱۰ درصدی نسبت به دور اول ختم شد. این نوشته به دلایل این افزایش خواهد پرداخت.
یکی از نکات مهم در این دوره مداخله حداقلی بیت رهبری و سپاه در انتخابات، دستکم پس از تأیید صلاحیتها بود.
نکته بعدی پروژه شرمساری بود که، در مقابل سفارتها و مراکز رأیگیری در خارج از کشور، از طرف اپوزیسیون راست و سلطنتطلبان به رهبری رضا پهلوی با بیاخلاقی تمام شکل گرفت و تاثیر بهسزایی در دور دوم انتخابات داشت.
اما مهمترین عامل افزایش مشارکت، شرکت ملتهای ستمدیده بخصوص ملت تورک آزربایجان در دور دوم بود.
باید توجه داشته باشیم که، جریان اصلاحطلبی سعی در مصادره به نفع آرا و سهمخواهی از دکتر پزشکیان دارد و میتوان گفت این پروژه کلید خورده است. اما همه میدانند که آنها نه در کارزار انتخاباتی (بیشتر حمایت از طرف تکنوکراتهایی مثل ظریف، زنگنه، جهرمی و… داشت) و نه در میزان آرا نقش بسزا و پررنگی نداشتند. با نگاهی به آراء استانها این موضوع کاملا مشهود است.
آقای پزشکیان موفقیت خود را مدیون هیچ حزب و دستهای نیست. بلکه تنها وامدار خط سوم است که با محوریت تورکان آزربایجان شکل گرفت و آن گفتمان ملتهاست. ملتهای ستمدیدهای که دل در گرو رفع تبعیض و نژادپرستی از طرف مرکزگرایان دارند. ظلمی که سلطنتطلبان و گروههای راست افراطی و فاشیستی که با ایرانشهریهای داخل متفقند، حتی تحمل شنیدن آن را هم ندارند.
آقای رئیس جمهور؛ طبق وعدهای که دادهاید و به قسمی که به شرفتان خوردهاید، با بیعدالتی فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی و … در آزربایجان، بلوچستان، الاحواز و … بجنگید و صادق باشید.
نویسنده: تئومان شاهین