معلمان فداکار آذربایجان/ابراهیم رشیدی
امروز سالمرگ میرزاحسن رشدیه است و 134 سال از اعلان او، مبنی بر افتتاح اولین مدرسه به سبک نوین در شهر تبریز میگذرد. طبق آن اعلان، تحصیل در مدرسه رشدیه 250 روز در سال (دو زنگ یکونیم ساعتی صبح و دو زنگ یکونیم ساعتی عصر) و برنامه درسی آن نیز؛ دروس ابتدایی به زبان ترکی تبریز (150 زنگ) قرائت ترکی و فارسی (هریک 100 زنگ) صرف زبانهای ترکی و فارسی کتبی و شفاهی (هریک 50 زنگ) صرف عربی (100 زنگ) قرآن مجید (50 زنگ) اصول دین (20 زنگ) فروع دین (50 زنگ) حساب کتبی و شفاهی (100 زنگ) تاریخ شفاهی (30 زنگ) جغرافیای شفاهی از روی نقشه تبریز (30 زنگ) مشق خط (40 زنگ) دیکته ترکی، فارسی و عربی (100 زنگ) رسم و نقاشی (40 زنگ) ورزش بدنی (50 زنگ) و جمعاً هزار زنگ در سال بوده است.
آذربایجان علاوه بر میرزاحسن رشدیه معلمان فداکار دیگری مانند جبار باغچهبان، صمد بهرنگی و… داشته است و اگر امروز با وجود این همه تحمیل، تبعیض و تحقیر هنوز سرپاست عوامل زیادی دارد که در کنار آن عوامل، نباید از تلاشهای فداکارانه زنان و مردانی که برای روشنی این اوجاق میکوشند غافل بود که محمدرضا رواقی اردبیلی یکی از آنهاست.
محمدرضا رواقی با مدرک لیسانس برنامهریزی آموزشی، جذب آموزش و پرورش اردبیل شده، بیش از سی سال در مدارس آن شهر خدمت کرده و کارنامه خوبی از خود بجا گذاشته است. برای مثال مدرسه بهشتی اردبیل در یازده سال گذشته با مدیریت رواقی و همت معلمان فداکاری که برخی از آنها متاسفانه قربانی کرونا شدند، توانسته نقش بسزایی در موفقیت محصلان آن شهر و مدرسه داشته باشد بطوریکه پارسال شصت نفر از محصلان آن مدرسه و امسال چهلویک نفر از محصلان آن مدرسه از رشته پزشکی قبول شدهاند. سیدامیر سیدشنوا رتبه یک کنکور پارسال و پارسا فتحی رتبه دو کنکور امسال و حسن مرتضیپور رتبه نُه کنکور امسال از شاگردان آن مدرسه هستند و شاگردان دیگری نیز در سالهای قبل به این موفقیتها نائل شده بودند.
این مدرسه که فعلا مدرسه علوم تجربی است تا چند سه پیش دو رشته تجربی و ریاضی را شامل میشد و شاید مجموع شاگردانی که در ده سال گذشته از این مدرسه راهی رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و رشتههای برتر مهندسی شدهاند فراتر از هزار نفر باشد که این مهم، جز با سعی و تلاش معلمان و مدیر آن مدرسه ممکن نبود.