مجله اشپیگل، در گزارش مفصلی که از مسیر مهاجرت افغانها به ایران منتشر کرد. از اتفاقهای تکاندهندهای که برای مهاجران افغان در ایران افتاده است، خبر داد.
شماری از مهاجران افغان که شاهد مرگ اعضای خانواده خود در بیمارستانهای ایران بودند
مواردی را گزارش کردند که مهاجران افغان، بهویژه جوانان، تنها بهدلیل حادثهای کوچک در ایران روانه بیمارستان شدند. و سپس بیمارستان از مرگ آنها خبر داده و پس از چند روز جسد سلاخیشده آنها به خانوادههایشان تحویل داده شده است.
تیم خبرنگاران اشپیگل، که چندین روز در مرز میان افغانستان و ایران در پناهگاههای قاچاقچیان انسان حضور داشتند. در گفتوگو با قاچاقچیان، رانندگان مسیر و مسافران. روز جمعه، ۲۳ اردیبهشت، جزئیات هولناکی از آنچه هر روز در مسیر مهاجرت برای پناهجویان افغان رخ میدهد، منتشر کردند.
در این گزارش به نقل از افغانهایی که از ایران بازگشتهاند و نیز مرزبانان طالبان، نوشته شده است. که بیشتر اجساد مهاجران افغان که از ایران بازگردانده شده، کلیه و گاهی حتی دیگر اعضای بدنشان را از دست دادهاند.
خبرنگار اشپیگل که شاهد انتقال جسد یک فرد جوان از پل مرزی بود، نوشت: کفن را باز کردیم، مرد جوان ۲۷ سالهای بود. که از سر ناف تا گلویش بریده شده بود.
رانندگان مسیر مرز ایران و افغانستان نیز گفتند هر روز شاهد انتقال اجساد جوانان مهاجر افغاناند که عموما کالبدشکافی شدهاند.
یکی دیگر از رانندگان که برای تحویل گرفتن جسد یک عضو خانوادهاش به پل مرزی آمده بود. به خبرنگار اشپیگل گفت: «قیس (جوان متوفی) درد معده داشت. و عصر به بیمارستانی در کرمان رفت و حتی با مادرش تلفنی صحبت کرد.اما صبح روز بعد مسئولان بیمارستان، مرگ این مرد جوان را به خانوادهاش اعلام کردند. جسد قیس نیز مانند دیگر اجساد بریده و بخیه زده شده بود. او در ادامه افزود ایرانیها گفتند: «جسد را پاکسازی میکنیم چون این طوری تمیزتر است».
روایتهای خانوادههای افراد متوفی از نحوه مرگ افراد، حتی نشان میدهند. که مهاجران جوان افغان، حین بستری شدن در بیمارستانهای ایران به نحو مرموزی فوت میکنند و سپس اعضای بدنشان بیرون کشیده میشوند.
معاون بیمارستان محلی در مرز و سخنگوی استانی طالبان نیز در گفتوگو با اشپیگل، این روایتها را تایید کردند. یک کارمند افغان در آژانس بین المللی مهاجرت (IOM) که اجساد بازگرداندهشده از مرز را ثبت میکند. به اشپیگل گفت هر چند اجازه ابراز نظر رسمی ندارد، اما تایید کرد که «این واقعیت است، هرچند ما فقط اوراق را بررسی میکنیم. اما وضعیت غمانگیزی است.» او در ادامه افزود: «همه میدانند که بهعنوان یک افغان، نباید به بیمارستانی در ایران مراجعه کنند.»
اشپیگل نوشت با توجه به وضعیت وحشتاک فرار و درماندگی مردم، هیچکس علاقهای به بررسی بیشتر این ماجرا ندارد، نه بیمارستان، نه طالبان و نه حتی خانوادههای عزادار.
از هر کاروان مهاجران افغان، که مسیر دشوار مهاجرت به ایران را برای نجات زندگی خود انتخاب کردهاند، در بیشتر موارد، فقط یکسوم آنها به ایران میرسند و بقیه را در میانه راه مرزبانان ایرانی دستگیر و بازمیگردانند.
- علت انتساب طالبان به پاکستان/ابراهیم رشیدی در چند ویدیو مربوط به فارسهای افغانستان متوجه شدم
- آنچه شاید بتوان از افغانستان و طالبان آموخت