ارمنستان برگ بازنده ایران در قفقاز
ایران فکر میکند ارمنستان برگ برنده آن در قفقاز است ولی در آخر به همین ارمنستان خواهد باخت.
خارج شدن ارمنستان از پیمان امنیت جمعی و نزدیکی بیش از حد به غرب خط قرمز روسیه محسوب میشود و در همین روزها توسط آذربایجان یک سیلی محکم به ارمنستان زده خواهد شد.
البته سیگنال آن توسط وزیر امورخارجه روسیه آقای لاوروف تقریبا یک ماه پیش با بیان این جمله که:« ارمنستان فعلی در خاک آذربایجان بنا نهاده شده است»، داده شد. همین یک سطر جمله کافی است تا ارمنستان به اندازه کافی ادب شود .
بعد از صحبتهای لاوروف بود که، ارامنه قاراباغتصمیم به مذاکره با آذربایجان با وساطت صلح بانان روسی نمودند و حتی در خبرگزاریها آمده بود که، سورن پاپیکیان وزیر دفاع ارمنستان دیروز طی دستوری محرمانه، کارکنان فرماندهی یگان های وزارت دفاع را از استفاده از عبارت جعلی «جمهوری آرتساخ» منع کرد.
در دستور کتبی محرمانه ارسال شده به یگان ها آمده است: کلمه «جمهوری آرتساخ» از فرهنگ لغت حذف شود و فقط از عبارت «قارا باغ کوهستانی» استفاده شود.؛ که همه ی اینها پیامی به آذربایجان است.
واقعیت قضیه این است که زلزله اخیر و انتخابات پیش رو ریاست جمهوری در ترکیه، حاکمیت ایران را جسورتر کرده است تا از بحران پیش آمده بتواند نهایت استفاده در سایه تلقین های واهی عناصر ایرانشهری که امروزه بیش از هر زمانی رد پایشان در نهادهای تصمیم گیری نظام کاملا ملموس است، ببرد؛ ولی واقعیت امر این است که تیر پرتاپ شده ایران به دلایل زیر، به سنگ خواهد خورد و به طرف خودش کمانه خواهد کرد:
۱- پایگاه و نفوذ ایران در آذربایجان در سایه اقدامات نابخرد خود بعد از جنگ دوم قاراباغ، باعث شده است که روز به روز ضعیف تر و کوچکتر شود. طوریکه طبق آخرین نظر سنجی های انجام گرفته بالای هشتاد درصد ملت آذربایجان ایران را دشمن واقعی دولت و ملت آذربایجان میدانند و این اتفاق بزرگ میرود تا در دنیای اسلام چهره ایران را جریحه دار نماید. البته یادمان نرود که آذربایجان و ایران از حداکثر جمعیت شیعی بهره میبرند.
۲ – نمیتوان از دیپلماسی فعال و پویای آذربایجان تحت رهبری رییس جمهور، الهام علییئو و دو بازوی اصلی این دیپلماسی، جیحون بایراماۏو وزیر امور خارجه وحکمت حاجییئو دستیار رییس جمهور صورت میگیرد، غافل شد. دعوت از الهام علییئو به نشست سران کشورهای عربی در الجزایر ، سفر رییس جمهور مصر به آذربایجان و سفر الهام علییئو به امارات و سفر وزیر دارایی عربستان به آذربایجان و بدنبال آن سفر به منطقه اقتصادی زنگیلان، نوعی پیام به ایران بوده است و همچنین آذربایجان نیز با ایجاد روابط با دنیای اعراب و اهل سنت دنبال آن است تا تصویری زیبا از شیعه و تشیع آذربایجان در ذهن و افکار عمومی اعراب و اهل سنت بر خلاف ایران بسازد. البته لازم به ذکر است که، کشور عربستان تا به امروز بهمراه پاکستان بدلیل جنگ افروزی ایروان علیه آذربایجان سفارت خود را در ارمنستان باز نکرده اند .
۳- اصلی ترین مولفه در باز دارندگی ایران در قفقاز ، حرکت ملی آذربایجان جنوبی است؛ این حرکت در سه دهه از عمر خود توانسته است دایره عملیاتی اش را بیش از تصور همگان در بین اقشار مختلف ملت آذربایجان و سایر ترکان ساکن ایران گسترش دهد. حضور چندین صدهزاری نفری در مراسم قرعه بابک در اوایل دهه هشتاد به اذعان رسانه های دولتی، بدون داشتن یک رسانهی جمعی از قابلیت های بزرگ حرکت ملی و فعالین آن بود . بازی چند وجهی و ترکیبی حرکت ملی با مهره های خود همیشه دشمنان این حرکت را در وضعیت آچمز قرار داده است. تبدیل تیم تراکتور به عنوان یکی از نمادهای ورزشی و فرهنگی آذربایجان در سطح ایران و آسیا و استفاده از قدرت تماشاگران این تیم بزرگترین دستاورد این حرکت در ۱۵ سال اخیر است امروز بازیهای این تیم فوتبال در هر کجای ایران، محل خواسته های حرکت ملی آذربایجان است.
طوریکه امروز بیشتر نیروهای نهادهای امنیتی اذعان دارند این حرکت در آینده نه چندان دور خواهد توانست انتخابات مجلس و شوراهها را در تمام شهرهاو دهات آذربایجان به دست بگیرد که نمونه موفق این حرکت در استان آذربایجان غربی اتفاق افتادن است و چه بسا دور نیست که این حرکت در سایر استانها بتواند تمامی انتخابات را به دست بگیرد و رفته- رفته خود را بر حاکمیت تحمیل نماید. همانگونه که این حرکت توانست فضای فوتبال ایران را از حالت دوقطبی خارج و تیم تراکتور را به عنوان قطب سوم فوتبال ایران معرفی نماید حتما این اتفاق در میدان سیاست نیز روی خواهد داد و ضلع سوم نیروهای سیاسی ایران با محوریت حرکت ملی آذربایجان با توجه به سرمایه های اجتماعی اش در کنار دوصلع دیگر آن ( اصول گرا و اصلاح طلب ) شکل هم واهد گرفت.
آراز گونیلی