از پلیس گشت ارشاد تا قرارگاه زیست عفیفانه
(تغییر رویکرد دولت به حجاب؟!)
بعد از اعتراضات سراسری که به دنبال مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس گشت ارشاد رخ داد، این سوال در افکار عمومی شکل گرفت، که بعد از این اعتراضات رویکرد دولت به حجاب اجباری چه خواهد بود؟
سرانجام این انتظار به سر آمد و رییس دولت گفته است که:« حجاب امر شرعی و قانونی و همچنان اجباری است اما برخورد با آن فرهنگی خواهد بود».
بعد از آن وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از تأسیس قرارگاههای زیست عفیفانه خبر داد که احتمالا جایگزین پلیس گشت ارشاد خواهد شد.
احتمالاً انتشار این خبر توسط وزیر ارشاد، را باید تغییری در جهت برخورد فرهنگی با موضوع حجاب در نظر گرفت. به این معنی که از این پس، دیگر دست کم به ظاهر مدیریت حجاب در دست پلیس یا نیروی انتظامی نیست بلکه سکاندار حفظ حجاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
چیستی «قرارگاه زیست عفیفانه» به عنوان راهکار فرهنگی متولی جدید حجاب، فعلا در ابهام است و شرح فعالیت هایش مشخص نشده است اما عجالتا” از اسمش چند نتیجه می توان گرفت.
یکی اینکه، هر چند رییس دولت و وزیرش گفته اند، می خواهند با حجاب برخورد فرهنگی داشته باشند، اما کماکان ادبیات نظامی بر نحوه مواجهه شان با موضوعی که فرهنگی می دانند، حکمفرماست. چرخش از پلیس به قرارگاه نه برخورد فرهنگی است و نه پیشرفت حساب می شود.
نکته دیگر تغییر از “گشت” به “قرارگاه” است! یعنی اگر چه بر اساس برخی اخبار پیشین پلیس گشت ارشاد حذف شده و ماشین هایش خیابانها را ترک کرده اند و گشتی در کار نیست، اما قرارگاه ها یا مراکز ثابت مربوط به حجاب جای آنها را خواهند گرفت، هر چند مشخص نیست قرار است در این قرارگاهها دقیقا چه کاری صورت بگیرد؟!
دیگر اینکه صحبتی از حجاب در میان نیست و نام جدید کنترل بدن و پوشش زنان زیست عفیفانه است. یکی از پاسخ های رایج تصمیم گیرندگان و مسوولان برای پیشبرد محدودیت ها، ردگم کردن از طریق عناوین و اسامی گمراه کننده بوده است. چنانکه اسم محدود کردن اینترنت، صیانت است یا نام دیگر سانسور، ارشاد است. در مورد حجاب هم ظاهراً به دلیل حساسیت ها و عدم پذیرش اجتماعی حجاب اجباری، ترکیب تازه زیست عفیفانه جایگزین آن شده است، تا چه قبول افتد و در نظر آید!/مطالعات زنان
سیمین کاظمی