اولین سالگشت آزادی شوشا شهر کنسرواتور آذربایجان مبارک باد/کیمیا قنبر زاده
چه سعادتمنديم که امروز اولین سالگشت آزادی شوشا اشت که بعد از سه دهه اشغالگری ارمنستان – شهر تاریخی شوشا “مرکز فرهنگ و هنر و موسیقی ” به آغوش آذربایجان باز گشت. شوشا شهری در منطقه قرهباغ در آذربايجان شمالی است. این شهر که به کنسرواتوار آذربایجان مشهور هست موطن بسیاری از آهنگسازان، هنرمندان موسیقی، شاعران و نویسندگان آذربایجانی است.
“خورشید بانو ناتوان ” غزل سرا و شاعري برجسته و “اوزیر حاجیبیگ اف ” موسیقیدان – روزنامهنگار و نمایشنامهنویس از همين ديارند.
“جبار قاریاغدیاوغلو “خواننده موسیقی فولکلور آذربایجان
“احمد آغدامسکی ” كه وی نقش لیلی را در اپراي ليلي و محنون اوزير حاجي بيگ اف
و همچنين نقش گلچهره را در فیلم “آرشين مال آلان” (۱۹۱۷) اجرا کرده است.
“یوسف میربابا اوغلو وزیروف ” سیاستمدار و نویسنده “احمدبیگ آقااوغلو ” سياستمدار و روزنامه نگاري سرشناس “فريدون بیگ کوچرلی” نويسنده معارف پرور، لغت شناش و منتقد ادبی و دهها افراد تاثير گذار بر ادبيات و موسيقي و فرهنگ مشرق زمين.
در سالهای مابین ١٩١٨-١٩٢٠ یعنی تشکیل جمهوری آذربایجان این شهر توسط ارامنه افراطی سوزانده شد. در سال ١٩٢١شوشا مرکز ولایت خودمختار قره باغ شد. دو سال بعد یعنی ١٩٢٣شهر خان کندی مرکز ولایت اعلام گرديد. تمام تلاشهای روسها و ارامنه از ١٩٩٠- ١٩٢٠حذف آثار فرهنگی، اداری و اقتصادی این شهر بود تا به امروز .
با استقلال آذربایجان از شوروی ، شهر شوشا در ٨ می ١٩٩٢ ارديبهشت ١٣٧١ به اشغال ارمنستان درآمد و بیش از ١٩٥ نفر از اهالی این شهر کشته شدند و بقیه اهالی شهر هم برای حفظ جان به نواحی داخلی آذربایجان کوچ کردند.
مطمئنا بيشتر انسانها فرهيخته تاريخ و پيشينه اين سرزمين كهن اذربايجان را خوب ميدانندو بدين جهت به همين مقدار توضيح اكتفا ميكنم.
و فقط در انتها اين مهم را خاطر نشان ميكنم كه – فرهنگ موثر و قدرتمند آذربايجانی این شهر علیرغم تلاش فراوان روسها و ارامنه تغییر پیدا نکرد و این شهر به عنوان مکتب علمی موسیقی آذربایجانی و مخصوصا مرکز موسیقی موغام آذربایجان به حیات خود ادامه داد.و همچنان نيز ادامه خواهد داد.