پرویز سیابی، زینب همرنگ، محمد نجفی، محمد اوجاقلو و اصغر فرجی فعالین حرکت ملی آذربایجان بدور از خانواده در زندان های اردبیل ، تبریز و اوین آغاز سال تحصیلی جدید را جشن رفتند.
علی رغم صدور بخشنامه «عفو و کاهش مجازات عمومی» که منجر به آزادی هزاران زندانی شده است نه تنها امکان آزادی نیافته، بلکه از امکان مرخصی نیز بهره مند نشده اند. محسنی اژه ای رئیس قوه قضاییه در ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ اعلام کرد که ۸۲۶۵۶ نفر شامل بخشنامه «عفو و کاهش مجازات عمومی» شده اند.
پرویز سیابی فعال سیاسی آذربایجانی که ۷۶ سال دارد و از بیماری های عدیده ای رنج می برد در ۱۸ آبان ۱۴۰۱ بازداشت و جهت تحمل محکومیت ۶ ساله خویش به بند ۱۶ زندان مرکزی اردبیل منتقل شده بود.حکمی که تنها بدلیل اظهارات این فعال آذربایجانی در کانال های تلگرامی خصوص حوادث ۲مرداد ۱۴۰۰ تبریز در رابطه با حمایت ملت آذربایجان از مطالبات ملت الاحواز صادر شده بود.آقای سیابی هم اکنون در بند ۷ (امنیتی) زندان اردبیل در حال سپری نمودن دورامگن محکومیت خویش است.
زینب همرنگ سیدبگلو فعال صنفی آذربایجانی معلمان که به بیماریهای متعدد زمینهای از جمله فشار خون بالا، مشکلات کلیوی و ناخنک چشم مبتلا است و اخیرا پس از صدور بخشنامه «عفو و کاهش مجازات عمومی» از زندان اوین آزاد شده بود. روز ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ دوباره پس از خروج از خانه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است و تا لحظه تنظیم این خبر از دلایل بازداشت، عنوان اتهام و مکان انتقال این فعال صنفی اطلاع دقیقی در دسترس نیست.
محمد نجفی دیگر فعال حرکت ملی آذربایجانی نیز که در اعتراضات آبان ۹۸ در شهر تبریز بازداشت شده بود و به اتهام مشارکت در تخریب و تحریق اموال دولتی به ۶ سال و هفت ماه حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شده بود، با گذشت ۲سال از مدت حبس با احتساب مدت ایام بازداشت قبلی، همچنان بدون مرخصی در بند ۱۵ زندان مرکزی تبریز در حال تحمل حبس می باشد.
محمود اوجاقلو یکشنبه ۲۰ آذرماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی در محل کار خود در تهران بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده است و تا کنون اطلاع دقیقی از عنوان اتهام و جزئیات پرونده اطلاع دقیقی در دست نیست.
اصغر فرجی نیز در حال گذراندن دوران محکومیت ۵ ساله خویش در بند ۸ زندان اوین (تهران) است.
همچنین احتمال می رود تعداد افرادی که به دلایل سیاسی ، امنیتی در زندانهای مختلف شهرهای آذربایجان محبوس می باشند به مراتب بیشتر باشد که حداقل یک نفر از زندانیان که در شهر کرج همزمان با روز جهانی زبان مادری در ۲ اسفند ۱۴۰۱، بدلیل توزیع پوسترهای تبریک بمناسبت این روز بازداشت شده است محرز گردیده است.