تحلیل زلزله 28 دی 1401 خوی
منطقه خوی در ماههای اخیر از نظر تکتونیکی حالت مخصوصی بخود گرفته و گسل های آن به صورت دومینویی در حال لرزش است. منطقه قوطور، منطقه شهرک خوی و اخیرا منطقه پئره ی خوی در اثر زلزله نسبتا شددید لرزید. این گسل در اورمیه، سلماس و خوی و ماکو نیز احساس شد و در اورمیه لوسترها به حرکت درآمدند.
بطور خلاصه گفتنی است که گسل وار خوی در این زلزله فعال شده است. قبلا امکان فعالیت این گسل را شرح داده بودیم و تاکید کرده بودیم به سبب نزدیکی این گسل به شهر خوی شاید تلفات مالی و حتی جانی زیادتری نسبت به زلزله های قبلی داشته باشد.
لرزه نگارهای محلی ترکیه زلزله 13:38 دقیقه خوی را به بزرگی 9/5 در عمق 5 کیلومتری و ثبت کرده اند و لرزه نگارهای ایران 4/5 در عمق 12 کیلومتری.
گسل وار گسلي است با روند تقريبي شمال به جنوب با طول حداقل 16 كيلومتر كه از 14 كيلومتري جنوبغرب خوي ميگذرد. ناحيه اوفيوليتي و كالرد ملانژخوي در اين ناحيه قرار داشته و در حقيقت مي توان اين گسل را مرز بين ناحيه كالرد ملانژ خوي و دشت خوي دانست. زلزله هاي زير منسوب به اين گسل هستند.
زلزله 14 مارس 1970 با بزرگي 3/5 و زلزله 4 ژانويه 1981 با بزرگي 7/4
قریب به سی سال از آخرین فعالیت شدید این گسل می گذرد. گرچه ماکزیمم انرژی تولیدی این گسل 4/7 می باشد ولی بنظر می رسد این لرزش، زلزله اصلی بوده و بیش از یک چهارم گسل یعنی حدود 5 کیلومتر آن فعال شده است. با ادامه پس لرزه های این زلزله که در حدود دو الی چهار ریشتر می باشند تا حداقل یک ماه منطقه خواهد لرزید.
با توجه به دومینوی فعال شدن گسلهای منطقه خوی فعال شدن دیگر گسل های منطقه زلزله زده، دور از ذهن نمی باشد.
دکتر توحید ملک زاده