ترک ها،کردها،عرب ها و قشقایی ها بیشترین قربانیان قیام آبانماه سال 98 بوده اند/ابراهیم رشیدی
ناله زنان، خصوصا ناله زنان ترک با همراهی اوخشاما، بسیار ویرانگر است. در جایی از فیلم عمرمختار، زنی کنار چادر نشسته و بدجوری گریه میکرد که جوانانمان یک یک به صحرا رفتند و برنگشتند. در زلزله اردبیل (10/12/75) گزارشگر تلویزیون ایران سعی میکرد کسی در گزارشش ترکی حرف نزند ولی نمیشد جلوی ضجهها و مویههای ترکی زنان را گرفت و برای همین به محض نزدیکی دوربین به زنان داغدار، صدای گزارش قطع شده تنها تصویر نمایش داده میشد. این نالهها و ضجههای مادرانه ویرانگر و افشاگرند همچنان که نالههای مادران ابراهیم کتابدار و پویا بختیاری افشاگر هویت آنان شدند.
یوسف عزیزی بنیطرف نوشته است که «گرچه مردمان 29 استان از 31 استان ايران در اعتراضات آبان 98 شركت كردند اما – به گمان من- بيشترين قربانيان از عربها، كردها، قشقاییها (در شيراز) و ترکهاى شهرکهاى اقمارى تهران بود كه توسط يكى از شاهدان داخل به آن اشاره شد، اما آن گونه كه بايد در دادگاه لندن بازتاب مناسبى نداشت. به نظر من در عدم طرح شايسته و بايسته كشتار عربها، كردها و قشقاییها قصور دو جانبه بود؛ كوتاهى برگزاركنندگان و قصور ما – به ويژه عربها و ترکها- در اين زمينه».
آری، بیشترین قربانیان آبان 98 در تهران، کرج، اسلامشهر و شیراز ترکهایی مانند پویا بختیاری و ابراهیم کتابدار بودند و ما در طرح بایسته و شایسته کشتار آنها ناموفق بودیم. همچنانکه ما در احراز هویت آتشنشانان پلاسکو، مسافران هواپیمای اوکراینی و موارد دیگر هم ناموفق بودیم و مدتها بعد فهمیدیم چند نفر از آتشنشانان پلاسکو مانند محمد آقایی قادرلو، حامد هوایی قوشچی، علی امینی هشترودی و… از ترکهای کرج، اسلامشهر، ری و به قول آقای بنیطرف شهرکهای اقماری تهران بودند و برخی از مسافران هواپیمای اوکراینی مانند غنیمت اژدری قشقایی و خانواده چهار نفره صادقی گوراوان (از عجبشیر) نیز ترک بودند. عدم طرح هویت این قربانیان نیز، در راستای یکسان نشان دادن ایران صورت میگیرد و طرح هویت آنها خدشهای بر سیاست یکسانسازی خواهد بود.
از آنجا که رسانههای رسمی به سراغ خانوادههای آتش به جانان پلاسکو رفتند ما از گریه مادرانشان یا اسامی ترکی دخترانشان هویتشان را کشف کردیم ولی این امکان برای مسافران هواپیما رخ نداد و قربانیان آبان تازه بعد از دو سال، توانستند در ملا عام گریه کرده اوخشاما بخوانند که فیلم ضمیمه یابود پویا بختیاری در کرج است.
سهم زیادی از قربانیان آبان از اقشار فقیر و زیردست بودند و از آنجا که توزیع فقر در ایران با مسئله اتنیکها رابطه مستقیم دارد، بعید نیست که بیشتر قربانیان از میان اقلیتهای اتنیکی بوده باشد.