دین و امنیت ایدئولوژیک/توریست دینی آذربایجان جایگزین تروریست دینی ایران می شود
توضیح ورودی جهت اطلاع مخاطبان عزیز:
کتاب «دین و امنیت ایدئولوژیک» به تالیف سیاووش حیدر اف معاون معاون سازمان امور دینی جمھوری آذربایجان با عنوان “امنیت دینی و ایدئولوژیک” که شامل 6 فصل است، در مورد فرایندھای مربوط به امنیت مذھبی در جھان ، تھدیدات موجود و راه ھای مبارزه با آن و ھمچنین ابتکارات جمھوری آذربایجان برای تأمین امنیت اعتقادات مذھبی و آزادی مذھبی مورد بحث قرار گرفته است. اطلاعات مربوط به موضوعات ذکر شده در فصول کتاب از نظر فرآیندھای در حال جریان در جھان از اھمیت بسیاری برخوردار است. ترجمه فارسی این کتاب در این پیج بصورت هفتگی انتشار خواهد یافت.
ادامه از فصل اول:
پیروان کاتولیک بیشتر در کشورهای فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، لهستان، مکزیک، آرژانتین و…زندگی می کنند. پیروان پروتستان بیشتر در قاره اروپا و آمریکای شمالی پراکنده هستند. بیشتر به این مذهب در ایالات متحده آمریکا، انگلستان، آلمان، کانادا، سوئد و…ستایش می کنند. در سال های اخیر گرایش به مذهب پروتستان در بعضی کشورهای آفریقایی در حال افزایش است. در میان سه مذهب بزرگ مسیحیت، آمار پیروان ارتدوکس ها کمتر و همچنین گرایش ها هم به این مذهب با کاستی مواجه است. پیروان این مذهب در اروپای شرقی و در شمال آسیا پراکنده هستند این مذهب در آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی پیروان اندکی دارد. بیشترین آمار پیروان مذهب ارتدوکس در کشورهای روسیه، اوکراین، بلاروس، صربستان، بلغارستان ساکن هستند از آنجا که افزایش آمار جمعیت این کشورها بسیار پایین است در نتیجه پیروان این مذهب هم بسیار کم در حال افزایش است. حتی انتظار می رود پیروان این مذهب در سال های آینده بصورت محسوس کاهش یابد.
امروز آمار پیروان دین اسلام بصورت تقریبی نزدیک به ۱/۹ میلیارد نفر می باشد. کشورهای بزرگی که اکثر ساکنان آن را مسلمانان تشکیل می دهند، عبارتنداز:
اندونزی، پاکستان، بنگلادش، ترکیه، نیجریه، ایران و…
همچنین دین اسلام در قاره های آسیا و آفریقا گسترش یافته است. ۸۵ الی ۸۷ درصد پیروان دین اسلام سنی، ۱۳ الی ۱۵ درصد آن را شیعیان تشکیل می دهد.
امروزه ۲۳ درصد ساکنان قاره آسیا، ۳۹ درصد از اهالی قاره آفریقا و ۵ درصد از جمعیت اروپا را مسلمانان تشکیل می دهد.
تقریبا ۱۲ الی ۱۵ درصد جمعیت آمریکائی شمالی و جنوبی هم پیرو دین اسلام هستند.
۷ الی ۸ میلیون نفر از جمعیت آمریکا، یک میلیون نفر در کانادا و بیش از ۳۰۰ هزار نفر از اهالی آرژانتین را مسلمانان تشکیل می دهد. جالب توجه است که هم در آمریکای شمالی و هم در آمریکایی جنوبی بیشترین مسلمانان نسبت به جمعیت کشورشان در سورینام ساکن هستند و یک پنجم جمعیت ۵۰۰ هزار نفری این کشور مسلمان هستند.
بعد از دین مسیحی و اسلام، بودا سومین دین پرطرفدار جهان است. پیروان این دین در حال حاضر ۱،۱ میلیارد نفر می باشد. پیروان این دین غالبا در ۵ کشور ساکن هستند:
هندوستان، نپال، بنگلادش، اندونزی و مالزی.
اگرچه خواستگاه بودائی هندوستان است، اکثر پیروان این دین ساکن کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا هستند. دین بودایی که طرفدارانشان بالغ بر ۵۰۰ میلیون نفر می باشند اکثرا ساکنان کشورهای ژاپن، چین، ویتنام، تایلند، کره جنوبی و… پیروان این دین را تشکیل می دهند.
از میان ادیان توحیدی دین یهود که از قدمت بیشتری هم برخوردار است از لحاظ آماری، پیروان کم نسبت به دیگر ادیان بین المللی دارد. طرفداران دین حضرت موسی(یهودی) فقط یک درصد از جمعیت اهالی کره زمین را تشکیل می دهند. هرچند آمار پیروان این دین نسبت به ادیان دیگر خیلی پایین است اما بخاطر مهاجرت از لحاظ جغرافیایی در تمامی قارّه های جهان پراکنده هستند. اگر بخواهیم کشورهای که بیشتر آمار پیروان دین یهود را تشکیل می دهند، نام ببریم چنین خواهد شد: ایالات متحده آمریکا، اسرائیل، روسیه، کانادا، فرانسه و…
می توانیم نتیجه بگیریم بخاطر وقوع جنگ ها و مهاجرت ها ادیان در کشورهای مختلف و در قارّه ها گسترش و باعث ایجاد تغییرات اساسی شده است. مثلا بخاطر مهاجرت هندوستانی ها به کشورهای اندونزی، مالزی و سنگاپور باعث شده است در این کشورها اقلیت دینی هندو شکل بگیرد.
بر اساس داده های اناریراداره مهاحرت ایالات متحده و کانادا در سال های اخیر پیروان اسلاو به ۱۰ میلیون نفر رسیده است. هم اکنون بخاطر مهاجرت مسلمان با ملیت های تُرک_عرب به قاره اروپا باعث شده است اقلیت مسلمان در این قاره شکل بگیرد. دایره تاثیرات فلسفه بودایی در سال های اخیر در اروپای غربی گسترش یافته است. روند جهانی شدن بواسطه پیشرفت علم و تکنولوژی تغییر ترکیب جمعیتی اقلیت های ائتنیکی و دینی گریز ناپذیر و این روند همچنان ادامه دارد.افزایش نقش دین از اواسط قرن بیستم مستقیما با جهانی شدن در ارتباط است. میان دین و جهانی شدن ارتباط متقابل وجود دارد. طوریکه جهانی شدن از یک طرف با کمک سکولاریزیم، مدرنیزم، علم و تکنولوژی به دین و سنت صدمه رسانده و دایره تاثیرات دین را خیلی محدود کرده است. اینهم به سهم خود باعث پیدایش “بحران معنوی” و سبب افزایش بحران در حوزه دین گشته است. یعنی دین همزمان با جهانی شدن مبارزه و سعی می کند با برجسته کردن جهت های افراطی جهانی شدن، هژمونی خود را حفظ بکند.
آزادی دین و جهانی شدن
دین در طول تاریخ نقش مهم و قدرتمندی در برقراری نظم اجتماعی و حفظ حریم اخلاق و هنجارها داشته است. این از خصوصیات بارز دین بعنوان پدیده اجتماعی بودن آن می باشد.
در هر جامعه از آداب و رسوم شان گرفته تا زندگی روزمره، نظم اقتصادی گروه های اجتماعی، خانواده تا ارزش های اخلاقی دین در همه زمینه ها حضور محسوس دارد.
ادامه دارد