پس از اینکه رسانهها و مقامهای حکومت ایران ادعا کردند سوییس متقاضی خرید واکسن برکت از ایران است، وزارت بهداشت این کشور اعلام کرد فقط بر تهیه واکسنهای مدرنا تمرکز دارد و دوزهای موردنیاز خود تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی را از این شرکت تامین کرده است.
رهبر ایران در دی ۱۳۹۹ ورود واکسنهای معتبر آمریکایی و انگلیسی به ایران را ممنوع کرد. در پی این دستور ستاد اجرایی فرمان امام نهاد زیرمجموعه او، که فعالیتهای اقتصادی کلانی دارد، مدعی ساخت واکسن کرونا شد. محمد مخبر، رئیس وقت ستاد اجرایی که حالا معاون اول رئیسجمهوری است، در اسفند ۱۳۹۹ قول داد که از ابتدای سال ۱۴۰۰، ماهانه سه میلیون دوز واکسن کرونا تولید میشود و تا اواخر بهار، ۲۰ میلیون واکسن به وزارت بهداشت تحویل میدهد.
وعده تولید
و ممنوعیت واردات واکسنهای خارجی مرگومیر بسیاری از مردم ایران در پی ابتلا به کرونا را در پی داشت. تولیدکنندگان واکسن برکت نهتنها به هیچیک از وعدههای خود برای تولید واکسن عمل نکردند، بلکه مدعی شدند کشورهای متعددی متقاضی خرید واکسن برکتاند.
رئیس ستاد اجرایی در فروردین ۱۴۰۰ ادعا کرد: حداقل دو کشور اروپایی و سه کشور منطقه به صورت مکتوب و مصرانه، دنبال مذاکره برای خرید واکسن از برکتاند.
در خرداد ۱۴۰۰ نیز وقتی وزارت بهداشت مجوز استفاده فوری از واکسن برکت را صادر کرد، محمد مخبر در نامهای به علی خامنهای مدعی شد که ایران جزو شش کشور تولیدکننده و صادرکننده واکسن کرونا در جهان خواهد شد.
سعید نمکی، وزیر بهداشت سابق، و برخی دیگر از مقامهای ایران نیز بارها این ادعاها را تکرار کردند؛ اما آنچه در عمل اتفاق افتاد، این بود که ستاد اجرایی تا پایان شهریور ۱۴۰۰، حتی یکسوم واکسنهایی را که وعده داده بود، به وزارت بهداشت تحویل نداد.
- تولید مشترک واکسن روسی کرونا در ایران به شرکت دارویی نزدیک به وزیر بهداشت سپرده شد
- کمک ترکیه به 160 کشور جهان در دوره شیوع کرونا