مصدق و نشریه توده ای چلنگر/علی مرادی مراغه ای
در بین نشریاتی که در زمان نخست وزیری دکتر محمدمصدق منتشر می شد، دو تا نشریه بیشترین حملات را به دکتر مصدق میکرد: نشریه «نبرد ملت» ارگان فداییان اسلام به مدیریت امیرعبدالله کرباسچیان و نشریه «چلنگر» وابسته به حزب توده به مدیریت محمدعلی افراشته.
و عجیب اینکه، مخالفان مصدق امروزه سعی می کنند در نوشته های خود، مصدق را طرفدار این دو جریان معرفی کنند!
نشریه «نبرد ملت» وابسته به فدائیان اسلام، پس از کودتای 28مرداد و سقوط دکتر محمد مصدق، چنین نوشت:
««دیروز تهران در زیر قدمهای مردانه افراد ارتش و مسلمانان ضدّ اجنبی می لرزید. مصدق، غول پیر خون آشام در زیر ضربات محو کننده مسلمانان استعفا کرد. حسین فاطمی خائن که از خطر گلوله برادران نجات پیدا کرده بود، قطعه قطعه شد. نخست وزیر انقلابی و قانونی (منظور سرلشکر زاهدی) برای ملت سخنرانی نمود. کلیه مراکز دولتی به تصرف مسلمانان و قشون اسلامی درآمد و جاسوسان و وطن فروشان و عمّال حکومت خائن مصدق از ترس انتقام ملت به لانه های کثیف خود فرار کردند».
(بنگرید به: «نبرد ملت»، شماره ۸۰، مهر ۱۳۳۲)
اما برگردم به نشریه چلنگر که روزنامهٔ فکاهی و سیاسی وابسته به حزب توده بود و در زمان نخست وزیری دکتر محمد مصدق در بین سالهای ۱۳۲۹–۱۳۳۲ منتشر می شد. همچنانکه گفتم این روزنامه را محمدعلی افراشته منتشر میکرد و دفتر آن در خیابان نواب بود.
مصدق روزنامه ها را آزاد ساخته و اعلام کرده بود هر چه در مورد وی بنویسند آزاد هستند و کسی نباید مانع شود. به این خاطر، این روزنامه توده ای، حتی از فحاشی بر علیه مصدق نیز روی گردان نبود، گاهی مصدق را نوکر انگلیس و سپس وی را نوکر آمریکا معرفی میکرد و مصدق در نشریه «چلنگر» با الفاظ توهین آمیزی مانند «کرکس مکّار و فرتوت»، دست پرورده «عموسام» (آمریکا)، رقّاصه «بزم سلطان جهانخوارالدّین نفتعلیشاه»(انگلیس)، «حکومت مردمکش» و «پیشوای مفنگی» نام برده می شد.
در زیر، یک نمونه از کاریکاتورهای روزنامه «نبرد ملت» می آوریم که پس از پیروزی کودتا آورده این نشریه، مصدق را طرفدار حزب توده، نوکر و سرسپرده شوروی معرفی میکرده و یک نمونه از نشریه «چلنگر» می آوریم که مصدق را نوکر و میمونِ آمریکا(عموسام) معرفی کرده!
(بنگرید به: نامه چلنگر، شماره ۱۱۸ (۱۵اردیبهشت ۱۳۳۱)