واکنشها به اظهارات مداخله گرایانه سفیر ایران در ارمنستان
در روزهای اخیر اظهارات مهدی سبحانی سفیر ایران در ایروان مبنی بر «حفظ حقوق ارامنه قاراباغ و حق تعیین سرنوشت» باعث واکنش اعتراض آمیز دولت جمهوری آذربایجان نسبت به این اظهارات شده است. به دنبال این اظهارات، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان، این اظهارات سفیر ایران را تحریک آمیز خواند و گفت: «از ایران انتظار داریم از چنین اقداماتی که با روح روابط ما ناسازگار است جلوگیری کند. ما موضع سفیر ایران را علیه تمامیت ارضی و حاکمیت کشورمان و تحریکآمیز میدانیم».
گویا برای جبران تبعات ناشی از این اظهار نظرهای مداخله جویانه سفیر ایران در ارمنستان، خلاف این اظهارات توسط سفیر ایران در آذربایجان مواردی بیان شده است. عباس موسوی، سفیر ایران در آذربایجان، بارها بر مواضع رسمی جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده است. اما درز این گونه اظهار نظرهای گاهاً متناقض در محافل سیاسی، بیانگر وجود نوعی تضاد و اختلاف نظر در رویه واحد سیاسی میان دیپلماتها و سیاست خارجی ایران است و از نظر دیپلماسی یک نوع ضعف محسوب میگردد.
در این میان محمود عباسزاده، نماینده مجلس شورای اسلامی با انتشار ویدیویی، سخنان اخیر مهدی سبحانی، سفیر ایران در ارمنستان را «ناپخته» و «مغایر با مؤلفههای اصلِ تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان» خوانده است. او در این ویدیو گفته که، در گفت و گو با معاون وزارت امور خارجه، بر ناپختگی مواضعِ سفیر ایران در ارمنستان تأکید شده است.
در ارتباط با موضوع یاد شده در داخل کشور نیز برخی روزنامهها و افرادی در کانالهای فضای مجازی به توجیه و دفاع از چنین اظهار نظرهای ناپخته سفیر ایران در ارمنستان پرداختهاند.
جالبتر آنکه در این خصوص سفیر ایران حتی به مصداق مثل: «کاسه داغتر از آش» شده است. چون که مقامات ارمنستان برخلاف نظر سفیر اظهار میکنند: «ارمنستان هیچ قصدی برای ایجاد پایههای دولتی در قاراباغ ندارد».
آلن سیمونیان رئیس پارلمان ارمنستان:« تلاش برای ایجاد نهادهای دولتی در آن منطقه تهدیدی برای ارمنستان و ضربهای به امنیت آن است».
این در حالیست که به دلیل اتخاذ سیاستهای دوری پاشینیان از روسیه و ایران و ایجاد تنش در روابط و بروز اختلاف نظرهای اساسی و مهم راهبردی میان این کشورهای متحدان سابق، روابط آنان هر روز رو به سردی بیشتر پیش میرود!
در این میان علاوه بر وجود برخی عوامل مثبت و… سبب بهبود نسبی روابط میان ایران وآذربایجان گردیده است.
یکی از آنها احداث جاده ارتباطی راه گذر آراز میان آذربایجان و نخجوان از خاک ایران است. امتیازات خاص این جاده برای ایران، موجب شده است تا روابط سیاسی میان دو کشور بسوی بهبودی و گرمی پیش رود و بابهای گشوده شده گفتگوها و تماسهای دیپلماتیک در ماههای اخیر به نوعی از سردی روابط میان ایران و آذربایجان کاسته است.
ت و ن: از سفیر ایران در ارمنستان به خاطر دفاع تمام قد از «حق تعیین سرنوشت برای ارامنه قاراباغ»، تشکر میکنیم و سؤالی هم داریم: آقای سفیر محترم اگر فرضاً سفرای کشورهای دیگر در ایران، از حق تعیین سرنوشت برای اقوام و ملل ساکن در ایران سخن بگویند، آن وقت واکنش شما چه خواهد بود!؟
آیا آن را مداخله گرایانه ارزیابی نخواهید کرد؟!
اگر حق تعیین سرنوشت امری بدیهی و یک حق مسلم برای اقوام و ملل تلقی میشود! لطفاً به جای حل آن در کشورهای دیگر و همسایه، نخست در داخل کشور چنین مسائلی را طرح و حل و فصل بفرمائید. سپس به خارج از کشور بپردازید!
نویسنده: عیسی یگانه