عادل چوپانی شهروند ترک آذربایجانی اهل تبریز پس از نزدیک به ۴ سال مبارزه با سازمان ثبت احوال ایران، توانست برای پسرش با نام ترکی «آتاخان» شناسنامه دریافت کند.
آقای چوپانی شناسنامه آتاخان را در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد و با اشاره به دیگر کودکان آذربایجانی که به جرم ترکی بودن نام شان از دریافت شناسنامه محروم مانده اند، نوشت: «آتاخان، آتاکان، سونر، یاغیش، هونتای آدسیز قالماسین»
چند ماه پیش مسئولان اداره ثبت احوال تبریز ضمن مخالفت چندین باره با صدور شناسنامه برای آتاخان به پدر وی گفته بودند: «بچهات را ببر خارج شناسنامه بگیر! چون این اسم در سامانه ثبت احوال ثبت نشده، براش شناسنامه صادر نمی کنیم. می توانی از دست اداره ثبت احوال شکایت کنی!»
سازمان ثبت احوال ایران با همکاری «فرهنگستان زبان فارسی» لیستی برای کودکان تازه متولد شده ارائه کرده و خانواده ها را مجبور می کند اسامی فرزندانشان را از این لیست انتخاب کنند. در حالی که تعداد محدودی از نام های ترکی در این لیست وجود دارد. این اقدام غیرقانونی و نژادپرستانه باعث سرگردانی والدین ترک شده و مشکلات زیادی را برای کودکانشان فراهم کرده است.
در ایران کودک فاقد شناسنامه و کد ملی محروم از تمامی خدمات اجتماعی، آموزشی و درمانی بوده و عدم دریافت شناسنامه برای فرزندان، والدین آذربایجانی را با مشکلات عدیده ای مواجه می کند.
حق داشتن نام کودک در بدو تولد از بندهای میثاق بین المللی حقوق کودک میباشد که ایران به عنوان یکی از امضاء کنندگانش، از پذیرش آن سرباز میزند.
چندی پیش «سینا یوسفی» نایب رئیس کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری آذربایجان شرقی اقدام تورکستیزانه سازمان ثبت احوال ایران مبنی بر عدم صدور شناسنامه برای اسامی تورکی را «غیرقانونی» و «خلاف قانون ثبت احوال» خوانده بود.
پیشتر والدین آییل ، آنار ، سئوگی ، یاغیش ، آتاکان ، اوغوز، تورکای ، تارکان و ائلجان در صفحات اینستاگرامی و مصاحبه با رسانه ها از مخالفت سازمان ثبت احوال ایران با صدور شناسنامه برای فرزندانشان خبر داده بودند. برخی از این افراد پس از مبارزه و پیگیری های چند ماهه و بعضا چند ساله در نهایت سازمان ثبت احوال ایران را مجبور کردند برای فرزندانشان با اسامی تورکی مورد علاقه شان شناسنامه صادر کند.