گزارش کوتاهی درباره مقالهام در سمینار “مطالعات انتقادیِ دین”
پنل ما درباره مسائل تئوریک بود و هر کدام از سخنرانان بحثهای خویش در باب تئوریهای مربوط به پیتر برگر و ماکس وبر … را ارائه دادند.
اما بحث من در باب مفهوم “جامعه عوضی” در خوانش شریعتی بود. مقالهام با استقبال خوبی روبرو شد و چند تن از اساتید علاقمند به خواندن آثار شریعتی بودند و شدند.
یکی از دغدغههای من در این سخنرانی این بود که چگونه میتوان این مفهوم را در بستری عام و جهانشمولتر استفاده کرد و صرفاً آن را در ساحت جامعه ایرانی تحدید نکرد.
جامعه عوضی به مثابه یک مفهوم که مبتنی بر تمایز بین “زمان اجتماعی” و “زمان تقویمی” است جامعه و افراد را دچار نوعی “زمانپریشی” میکند و این صرفاً شاخصه جامعه ایرانی نیست.
استادی آمریکایی به نام پروفسور Brendan Johnson از دانشگاه مینسوتا در طرح پرسش خود در جلسه گفت میتوان این مفهوم را در نسبت با Native Americans و جامعه آنها در آمریکا مورد مفهومسازی قرار داد.
دیگران هم هر کدام به نوعی طرح این مفهوم شریعتی را بدیع خواندند و به دنبال آثار شریعتی و کارهایی که در این حوزه انجام شده است بودند. به نظرم دهه پیش روی باید در سطح جهانی به طرح و بحث نظریات آلترناتیو بپردازیم.