آیا ترکیه در مورد حمایت از فلسطین اشتباه میکند؟
بری باشدان فارسجا یازدیغیم اوچون بوتون دوستلار باغیشلاسینلار. سئوینهرم یازیمی نقد ائدیب ائلهجه ده ایرادلاریمی بویوراسینیز.
مهمترین و بزرگترین ایرادی که در مقایسه سیاست خارجی تورکیه به نسبت دیدگاه فعالان ملی آذربایجان جنوبی وجود دارد، تفاوت در زاویه دید بین این دو نیرو میباشد. متاسفانه برخی فعالان ملی ما بدون درنظر گرفتن این اصل مهم شروع به تنقید و ایرادگیری به سیاست خارجی کشور تورکیه میکنند.
همانطور که مستحضرید قبل از انقلاب هر گروه یا سازمان یا تشکیلات و یا فردی که به عنوان مخالف و اپوزیسیون حکومت مرکزی فعالیت میکرد ناچار بود از نظر سیاست خارجی شرقگرا باشد. چرا که خود حاکمیت دیدگاهی غربگرا داشت و طبیعتاً نیروهای مخالف نمیتوانستند همسو با حاکمیت باشد، بعداز انقلاب ۵۷ و علیالخصوص بعد از اتفاقات ۶۷، نیروهای مخالف و اپوزیسیون حاکمیت فعلی بالاجبار بایستی غربگرا می بودند. این باعث شده در طول این سالیان حرکت ملی آذربایجان نیز بصورت اکثریت تمایل به غرب داشته باشد. از طرف دیگر حمایتهای هرچند اندک و گاه و بیگاه غربیها نیز مزید بر علت گشت. غافل از اینکه با توجه به سیاست و برنامه ریزی غرب برای خاورمیانه، ناخودآگاه ما در مقابل جهان غرب قرار خواهیم گرفت ولی فعلاً بدلیل تضاد و تعارض با حاکمیت مرکز، ناخودآگاه غربگرا شدهایم.
اما در طرف مقابل، کشور تورکیه به دو دلیل عمده و حیاتی نمیتواند غربگرا باشد. دلیل اول وجود اتحادیه (سازمان همکاری کشورهای تورک) و تعارض منافع میان این سازمان با سیاست غرب میباشد. تفسیر و توضیح منافع سیاسی، استراتژیک، ژئوپولیتیک و اقتصادی (که البته سهتای اول مستقیما در گرو منافع اقتصادی هستند) برای تورکیه و کشورهای اوراسیا در مقابل غربیها نه در حوصله این یادداشت است و نه بنده صلاحیت قلمزنی در این باب را دارم.
دلیل دوم اینست که، تورکیه به مدت حدود ۱۰۰۰سال به عنوان تمثیلگر جهان اسلام و پدر تمام کشورهای اسلامی مجبور است تا سیاست خارجی مبتنی بر دنیای اسلام اتخاذ کند. همچنین در برابر جنگ مذهبی که ریشه چندین هزار ساله دارد و هیچگاه نیز قصد فروکش کردن ندارد، بایستی تورکیه طرف مسلمانان را بگیرد.
با اینکه در ظاهر جنگهای صلیبی پایان یافته و اروپا خود را سکولار و دموکراسی خواه جلوه میدهد، اما در واقع جنگهای صلیبی از طرف اروپا ادامه دارد و برای حضور در این جنگ کشور تورکیه مجبور به تسلیح خود به اسلحه اسلام میباشد.
تورکیه نمیتواند و البته نباید سرزمینهایی که به صورت سنتی سرزمین اسلام (خاک تورکان سلجوقی و عثمانی) میباشند را بیخیال شده و عطایش را به لقایش ببخشاید. تورکیه در این جنگ حامی حماس نه، بلکه حامی فلسطین است و بنظر بنده حقیر با توجه به اهداف و استراتژیهای منطقهای و جهانی اقدامی درست انجام میدهد.
بقلم: سیامک کوشی/ آیا ترکیه در مورد حمایت از فلسطین اشتباه میکند؟