مرور کارنامه دولت در نحوه اجرای پروژههایی مانند احیای دریاچه اورمیه، کاهش 70 برابری اعتبارات تبریز 2018 و عدم راهاندازی فرهنگستان زبان و ادبیات تورکی نشان میدهد وعدههای حسن روحانی در این باره به شکست رسیده است.
وعدههای دولت پیش از انتخابات یا به هنگام سفرهای استانی به آذربایجانشرقی در بخش عمرانی تا به امروز نتایج رضایت بخشی نداشته است اما باید نگاهی به کارنامه دولت در بخش فرهنگی و اجتماعی بیندازیم تا ببینیم در این حوزهها دولت حسن روحانی چگونه عمل کرده است.
دریاچه اورمیه قربانی وعدههای انتخاباتی
حسن روحانی در سال ۹۲ و در رقابت انتخاباتیاش در آذربایجانشرقی و غربی وعده احیای دریاچه اورمیه را داد، رئیس دولت دوازدهم در انتخابات سال ۹۲ وعده داد که اگر مسئولیت اجرایی کشور بر دوش وی قرار گیرد این دریاچه را احیا خواهد کرد.
روحانی در سفر به آذربایجانشرقی گفته بود:” دریاچه اورمیه را احیا خواهیم کرد و نخواهیم گذاشت خشک شود گفته بودید که دریاچه را با اشک چشمتان پر می کنید من به شما قول می دهم اگر مسئولیت اجرایی کشور بر دوش من قرار گرفت در اولین روز دولت دریاچه اورمیه در دستور کار خواهد بود”
اگرچه احیای دریاچه اورمیه در دستور کار دولت قرار گرفت اما بعد از گذشت پنج سال تنها دو پنجم این دریاچه آب دارد و فعالیت پروژههای بزرگی مانند تصفیه خانه فاضلاب تبریز برای احیای دریاچه اورمیه نیز متوقف شده است.
وعده روحانی به هنگام انتخابات احیای دریاچه اورمیه بود اما فروردین سال ۹۷ سرپرست دفتر امور تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست از آبدار بودن دو پنجم دریاچه آن هم به صورت کم عمق خبر داد. به صورت قاطع میتوان گفت که نخستین وعده حسن روحانی در انتخابات سال ۹۲ و حتی ۹۶ با شکست مواجه شده و آذربایجان با بحران زیست محیطی خشک شدن دریاچه اورمیه دست و پنجه نرم میکند.
فرهنگستانی که هیچگاه راه اندازی نشد
تاسیس فرهنگستان زبان و ادب تورکی از جمله وعدههایی بود که روحانی در دیدار با مردم اورمیه مطرح کرد و بعدها استاندار سابق آذربایجان شرقی در مراسم معارفه خود به توضیح آن پرداخت، جبارزاده در این مراسم تصریح کرد:”ایجاد فرهنگستان زبان و ادبیات تورکی دِین من است و همانطوری که دکتر روحانی وعده آن را داده اند تلاش میکنیم تا این فرهنگستان را تاسیس کنیم.”
این دِین استاندار سابق هرگز محقق نشد و دولت در یک اقدام عجیب به جای تاسیس فرهنگستان زبان و ادبیات تورکی از تاسیس “بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان” خبر داد! بنیادی که سرانجامش به خیر نشد و مدتهاست که خبری از آن به گوش نمیرسد.
اعتبار تبریز ۲۰۱۸/ وعده: ۷۵ میلیارد؛ محقق شده: ۱۰ میلیارد تومان
زمانیکه تبریز در سال ۲۰۱۸ به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی انتخاب شد، چشم مردم به دولت برای بودجه این رویداد فرهنگی و اجتماعی بین المللی بود. حسن روحانی نیز در سفر انتخاباتی خود به تبریز از وعدههایی برای تبریز ۲۰۱۸ گفت، رئیس دولت دوازدهم تصریح کرد:”
ما میخواستیم تبریز سربلندتر از همیشه تاریخ باشد. آیا سال آینده تبریز پایتخت گردشگری دنیای اسلام خواهد بود؟ امروز صدها برنامهریزی برای سال آینده انجام میشود تا تبریز پایتخت گردشگری دنیای اسلام باشد.آذربایجان باید مرکز گردشگری جهان باشد. اگر در این دولت برای روستاییان، ۶۷۰ روستا در این استان گازرسانی شده است، کافی نیست و باید در دولت بعد همه روستاهای آذربایجان آبرسانی و گازرسانی شود. اگر راه آسفالت روستایی بهتر شده، کافی نیست.”
در ابتدا اگرچه از بودجه ۷۰۰ میلیاردی برای تبریز ۲۰۱۸ صحبت میشد و نمایندگانی مانند شهاب الدین بیمقدار تلویحا از بودجه ۷۵ میلیاردی برای تبریز در سال ۲۰۱۸ به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی خبر دادند اما در نهایت چیزی که در بودجه ۹۷ نوشته شد ۱۰ میلیارد تومان بود! بودجهای که به نظر میرسد پول توجیبی بود که صدای منتقدان را خاموش کند.
با بررسی وعدههای انتخاباتی و سفرهای استانی دولت میتوان نتیجه گرفت که اگرچه برای این وعدهها استارت کار زده شده اما مانند دریاچه اورمیه و فرهنگستان زبان ابتر و شکست خورده باقی ماند. / آناج