ایران
چند روز دیگر(۳۰آگوست) روسای کمیسیون حمل ونقل و ارتباطات برآمده از سند ۹ نوامبر ۲۰۲۰ و سند تکمیلی آن که یکسال بعد امضا شد یعنی معاونین نخست وزیرآذربایجان،ارمنستان و روسیه در مسکو دیدار و پیرامون تعیین محدوده و علامت گذاری مرزی دو کشور و کریدور زنگزور مذاکره خواهند کرد
پس از این نشست جمع بندی آن در بروکسل با حضور الهام علیف و نیکول پاشینیان و شارل میشل رئیس شورای اتحادیه اروپا مورد مذاکره و جمع بندی قرار خواهد گرفت. احتمالا در همین نشست توافقی هم در رابطه با تشکیل کمیسیون تهیه پیش نویس سند نهایی صلح میان آذربایجان و ارمنستان حاصل شود .
پس از آن دیدار سران دو کشور در مسکو با پوتین تکرار خواهد شد.
پیشبرد فرایند مربوط به سند نهایی صلح منوط به پیشرفتهای حاصله در زمینه تعیین حدود مرزها و کریدور زنگزور خواهد بود.
نخست وزیر ارمنستان پیشتر اعلام کرده آذربایجان غیر از زنگزور از طریق چند نقطه مرزی در منطقه قازاخ میتواند به نخجوان متصل شود.در رابطه با کریدور زنگزور چند نکته مهم وجود دارد:
ارمنستان مایل نیست نظارت خود بر این منطقه را ازدست بدهد. گرچه آذربایجان در ابن خصوص به ارمنستان فشار وارد میسازد و بعضا تعلق تاریخی زنگزور را به آذربایجان مطرح می کند اما بنظر میرسد هدفش تجزیه ارمنستان نیست بلکه قصد دارد بقول معروف به مرگ بگیرد تا به تب راضی کند یعنی زنگزور تحت حاکمیت ارمنستان باشد اما ارمنستان پست بازرسی و گمرکی و واحد مرزبانی در مرز مستقر نکند تا بعنوان یک کریدور بین المللی مورد بهره برداری قرار گیرد.
نکته مهم دیگر احتمال حذف مرز ایران-ارمنستان درصورت احداث کریدور زنگزور وجود دارد که حساسیت جمهوری اسلامی ایران را درپی داشته است .که البته با جنگ رسانه ای دو طرف قابل پیگیری نیست و این ارمنستان است که بیش از ایران به این مرز نیازمند است و باید تصمیم بگیرد و تهران باید از تصمیم ایروان مطلع شود که نیازمند مذاکرات صریح و شفاف مقامات مسئول دو کشور است.