با گذشت ۵۰ روز به دوقلوهای آذربایجانی به دلیل نام تورکیشان شناسنامه داده نشده است
ابراهیم ساوالان فعال و ژورنالیست آذربایجانی با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود در این باره نوشت: با وجود آنکه پنجاه روز از تولد واران و اوزان اوصولی؛ دوقلوهای الناز و مهدی میگذرد، آنها هنوز صاحب شناسنامه نشدهاند. انتخاب نام برای فرزندان در همه قوانین بشری از حقوق مسلم والدین است که سازمان ثبت احوال ایران با این حقوق مسلم ترکها نیز سرِستیز دارد.
واران از مصدر وارماق یعنی کسی که به مقصد رسیده و اوزان از مصدر اوزماق یعنی کسی که پیشاپیش همگان در حرکت است. قبل از اینکه وارد این صد سال سیاه شویم این دو نام در 1500 سال گذشته لحظهای ما را تنها نگذاشته بودند. از کتیبه گولتکین تا منظومه قوتادغو بیلیک، از کتیبه موگیلیانخان تا دیوان الغات التّرک، از اشعار یونس امره تا اشعار نظامی، از لغتنامه شیخسلیمان افندیبخاری تا لغتنامه رادلوف، از اشعار کمال اُمّی تا تحقیقات بارتولد، از مسالک الابصار مملوک مصر تا جامع الحان ابنالغیبی، از میزان الاوزان علیشیر نوایی تا سلجوقنامه سلطان مراد دوم، از کتاب مستطاب ددهقورقود تا اسامی روستاهای آذربایجان و ادبیات شفاهی ترکمنصحرا، همه جا و همه جا با این لغات همراه و همسفر بودیم: بو داغدا اوزان آغلار/ درد- غمی یازان آغلار/ غربتده جان وئرهنین/ قبرینی قازان آغلار.
واران پیش از سایرین به مقصد میرسد و اوزان پیشاپیش ایل حرکت کرده و با نواختن ساز و آواز ایل را برای جنگ با دشمن میشوراند. او در گرماگرم جنگ ساز را کنار گذاشته و دست در قبضه شمشیر میبرد و برای همین ددهقورقود به او آلپاوزان میگوید. هیچ یک از این دو لغت جنبه جنسیتی ندارند و رسیدن به مقصد یا حرکت کردن پیشاپیش ایل ربطی به مرد یا زن بودن نداشته و بسته به لیاقت فرد است. اما تاریخ مذکر ما این لغات را بیشتر برای مردان بکار برده و زمانیکه مصداق آن زن است با افزودن پسوند «خانیم» و بصورت ترکیبی وارانخانیم و اوزانخانیم بکار برده است.
قبل از اینکه ایران گروگان ترکستیزان شود، آخرین اوزان ایران بانوی ترکمنی بود با نام اوزانخانیم قِزِلجه (قیزیلجا) که نام پدرش باییندیرمُلا و نام مادرش اوغولبیبیخانیم بود. او متولد ششم سنبل 1289 بود و نهم سرطان 1311 در بیستویک سالگی درگذشت. در ایران ترکستیز قرن حاضر، دیگر کسی نتوانست کودکش را اوزان بنامد و ایران ما 85 سال بدون اوزان ماند تا اینکه چهار سال پیش پسری به نام اوزان یاپنگ در ترکمنصحرا چشم گشود تا پیشاپیش ایل حرکت کرده و با خواندن اشعار مختومقلی و ذکر خنجر ایل را بر علیه دشمن بشوراند و آخرین واران ترک نیز پسری چهار ساله به نام «واران نامی» در تبریز است.
ولی حالا اداره ثبت احوال مشکین از به میدان آمدن اوزانها و وارانها میهراسد و نمیخواهد به دوقلوهای دکتر مهدی اوصولی شناسنامه بدهد و آن نوزادان را با مشکلات فراوانی مانند نداشتن دفترچه درمان روبرو کرده است.
اهداف گروه خبری آذتورک خبرلری چیست؟
سرزمین آذربایجان همواره مورد چپاول رژیم جمهوری اسلامی و رژیم پهلوی قرار گرفته و منابع آن توسط هر دو رژیم به یغما برده شده است. با اینکه تورک ها خدمات بی پایانی به ایران کرده اند اما هم جمهوری اسلامی و هم رژیم پهلوی ملت تورک را به دلیل خواسته های مشروعشان بارها سرکوب کرده اند و این سرکوب ها همچنان ادامه دارد.
سایت آذتورک خبرلری به این تبعیض ها و سرکوب ها می پردازد و اخبار فعالین مدنی و حقوق بشری و مدافعان آزادی و دموکراسی ملت تورک که در رسانه ها و سایتهای دیگر کمتر به آنها اهمیت داده می شود را پوشش می دهد.
سرزمین آذربایجان متعلق به ملت آذربایجان است و سرنوشت آذربایجان را ملت آذربایجان تعیین خواهد کرد. حق تعیین سرنوشت از ارکان اساسی ملت هاست و آذربایجان هم از این قاعده مستثنی نیست.
این سایت و گردانندگانش به هیچ سازمان سیاسی و غیرسیاسی وابسته نیستند. از شما خواهشمندیم که در معرفی این سایت خبری ما را یاری نمایید و در ارسال فیلم و اخبار به ما کمک نمایید.