کارشناسان ضمن اذعان به برتری توان ذهنی و زبانی افراد دو زبانه، معتقدند که تکلم به زبان مادری قدرت یادگیری کودکان را بالا میبرد.
به گزارش آذربایجان خبرلری به نقل از عصر ایران، کارشناس مشکلات ویژه یادگیری و رفتاری آموزش و پرورش استثنایی استان ایلام اظهار داشت: کودکانی که به زبانی غیر از زبان مادری سخن گفتن را آغاز کردهاند در مقطع پیشدبستان و دبستان با مشکلات فراوانی در یادگیری مواجه میشوند.
زهرا مرادپور گفت: زبان مادری کودک آن زبانی است که مادر به هنگام حاملگی به آن زبان صحبت میکند چون که در زمان حاملگی کودک به صدای مادر نزدیکی دارد و هجاها و حروف آن زبان را بیشتر دریافت میکند پس اگر بعد از تولدِ کودک، اقدام به صحبت کردن با او با زبانی دیگر کنید کودکِ خودتان را از یادگیریِ آسان محروم کردهاید.
وی با تأکید بر اینکه هرچه فرهنگ بالاتر و رفتارها پیچیدهتر میشود فرهنگ مادری، مؤثرتر و مهمتر میشود، تصریح کرد: فرهنگ مادری یعنی تفکر و شناخت و اگر کسی نتواند به زبان مادری آموزش ببیند و به آن زبان، متن تولید کند، در پروسه شناخت، نقیصه ایجاد میشود؛ و اینجاست که اختلال هویت پیش میآید.
این نویسنده و پژوهشگر افزود: زبان مادری بخش مهمی از هویت جوهری خویشتنِ خویش انسان و جزو مقوله هویت و هنر و فرهنگ است علم نیست که تجربی و دو دو تا چهارتا باشد، فرهنگ با هیجان ارتباط دارد. در این حوزه، زبان مادری حرف نخست را میزند. در فرهنگ و هنر، زبان مادری در صدر نشسته است.
مرادپور معتقد است: کودکی که زبان مادری را یاد نگرفته، عمقیترین فرآیند عاطفی و هیجانی را از دست میدهد انسان موجودی هیجانی است. اگر هیجان را از انسان بگیریم، دچار بیماری میشود. آموزش زبان دوم بدون آموزش زبان مادری، به مغز آسیب وارد میکند. زبان مادری با هیجانات اصیل ما سروکار دارد یعنی آغازگر هیجان انسان است.
اهمیت آموزش زبان مادری در دوران پیشدبستانی سبب شده است که کنوانسیونها و کنفرانسهای بینالمللی متعددی مانند کنوانسیون حقوق کودک در سال ۱۹۹۰، کنفرانس جهانی آموزش برای همه ۱۹۹۰ در جامتین و ۱۹۹۳ در دهلینو برگزار شود و در دنیای کنونی مسئله زبان مادری از اولویتهای دولتهاست.