شاید بسیاری از مصرفکنندگان زیتون با کیفیت بالای ایران ندانند که این میوه پرخاصیت محصول باغهای حاصلخیز شهرستان طارم در استان زنجان است.
خاک مستعد کشاورزی این شهرستان، محل پرورش میوهای بهشتی است که از نظر مرغوبیت با محصولات مشابه کشور صاحبنامی مانند اسپانیا برابری میکند. مدیریت جهاد کشاورزی طارم، بیش از ۱۹هزار هکتار از زمینهای این شهرستان را زیر کشت زیتون و تعداد بهرهبرداران زیتون در این شهرستان را ۸هزار و ۲۰۰ نفر اعلام کرده است که ۱۶۰هزار نفر روز در برداشت زیتون فعالیت کرده و از این راه امرار معاش میکنند. از طارم، قطب زیتون کشور سالانه محصولات بسیاری روانه بازارهای داخلی و به گفته برخی مسئولان بازارهای خارجی میشود. اما اتفاق نظری در بین فعالان این عرصه و برخی مسئولان در زمینه صادرات زیتون به بازار سایر کشورها وجود ندارد. برخی مسئولان عنوان میکنند درصد بالایی از محصول زیتون به خارج از کشور صادر شده و برخی دیگر محصول تولیدی را فقط در حد مصرف کشور توصیف میکنند. البته در این میان اختلاف نظرهایی درباره صنایع تبدیلی برای فرآوری زیتون وجود دارد زیرا برخی مدعی هستند که در این استان واحدهای صنایع تبدیلی متعددی برای فرآوری زیتون وجود دارد و این در حالی است که برخی دیگر این ادعا را رد میکنند.
صنایع تبدیلی استان در حد مطلوب نیست
علی کلانتری، معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، در گفتوگو با صمت میگوید: درحالحاضر ۱۰ واحد فرآوری زیتون در استان در حال فعالیت هستند که در سال حدود ۱۵۰۰ تن کنسرو زیتون، ۳۲۰۰ تن زیتون پرورده و شور و ۱۵هزارتن انواع روغن زیتون تصفیه شده و نشده و بستهبندی شده تولید میکنند.