فراخوان اولین جشنواره موسیقی آشیقی استان همدان منتشر شد
فراخوان اولین جشنواره موسیقی آشیقی استان همدان با نام «آشیقلار بایرامی» منتشر شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان همدان در این خصوص گفت: «این جشنواره با هدف حفظ و اشاعه موسیقی مقامی و آشیقی و با توجه به وجود پتانسیلهای منحصر به فرد در حوزه موسیقی ترکی و آشیقی و همچنین وجود هنرمندان برجسته و صاحب نام بومی در استان به میزبانی شهرستان کبودراهنگ (کوورنگ) برگزار میشود.»
احمدرضا احسانی ضمن دعوت از هنرمندان، پژوهشگران و تولیدکنندگان آثار موسیقی برای شرکت در این جشنواره، گفت: «اجرای موسیقی آشیقی در سه بخش بصورت غیر رقابتی و آثار مکتوب (کتاب و مقاله) و آثار صوتی به صورت رقابتی خواهد بود.»
او افزود: «هنرمندان در بخش موسیقی آشیقی (غیررقابتی) میتوانند در سه محور اجرای داستانها و مقامها توسط ساز چگوور؛ اجرای داستانها و مقامها توسط ساز تار و اجرای مقامهای ویژه موسیقی تورکی همدان با ساز بالابان و سرنا، با ارائه آثار و تکمیل فرم درخواست در جشنواره شرکت کنند.»
احسانی درباره بخش آثار مکتوب (کتاب و مقاله) و آثار صوتی (رقابتی) هم گفت: «در این بخش محققان و تولیدکنندگان آثار صوتی میتوانند با ارسال اثر خود که در بازه زمانی ۱۳۹۵ به بعد در زمینه کتاب، مقاله و آلبوم منتشر کردهاند، اقدام به شرکت در همایش کنند و در این بخش در سه حوزه کتاب و مقاله و آلبوم به اثر برگزیده جایزه اختصاص داده میشود.»
علاقمندان برای دریافت فرم شرکت در جشنواره و کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به سایت اداره کل فرهنگ و ارشاد استان همدان به نشانی https://hamedan.farhang.gov.ir/ مراجعه کنند.
لازم به ذکر است، پیشتر در بهمن ماه سال ۱۳۹۷، قرار بود همایش «آشیقلار و موسیقیلر» در سالن «مجتمع فرهنگی هنری بوعلی سینا» همدان برگزار شود اما در روز برگزاری، این همایش تحت فشار پان ایرانیست های تورک ستیز لغو شد و میهمانان پشت درهای بسته ماندند.
سنت آشیقی در عقاید «شامان»ی تورکان باستان ریشه دارد. «آشیق»ها از نمادهای مشترک تورک ها محسوب می شوند که در سراسر جهان تورک از هزاران سال پیش تاکنون حضور داشته اند. آشیق ها در حفظ و ترویج فرهنگ، هنر و آداب و رسوم تورک ها نقش بارزی ایفا کرده اند.
«آشیق»ها در نقاط مختلف جهان تورک با عناوینی مانند «آشیق»، «اوزان»، «بامسی» و «باخشی» شناخته می شوند. بالاترین درجه هنری در بین آشیق ها، «دده» می باشد و به آشیق هایی که به درجه استادی می رسند «دده» اطلاق می شود.