فوتبال رشته ورزشی جذاب با میلیون ها طرفدار، عامل وحدت بخش در تمام کشورهاست، اما متاسفانه در ایران با تعدد قومیت ها که در طول تاریخ زندگی شاد و مسالمت آمیزی داشته اند، امروز به دلیل ندانم کاری ها و انکار برخی واقعیات اجتماعی و فرهنگی به سمت نفرت افکنی حرکت می کند.
بروز رفتارهای خشن و هنجار شکن ، سر دادن شعارهای توهین آمیز و تقابل فیزیکی بین هواداران در ورزشگاه ها، نشانه هایی از سر رشته های فرهنگی و اجتماعی است که چشم پوشی از پاره ای واقعیات، روند موجود را سرعت بخشیده و شاید در آینده ای نه چندان دور به همین سبب شاهد ظهور خشونت های بیشتر در اماکن ورزشی شویم.
تناقض در رفتار و گفتار، تبعیض بین تیم های پایتخت و شهرستان ها و یکجانبه گرایی شدید یکی از ریشه های مهم بروز خشونت های هواداران در ورزشگاه ها است که نمونه بارز آن در برنامه 90 هفته جاری به عینه مشاهده شد.
در برنامه تلویزیونی پرطرفدار 90 تیم های استقلال خوزستان و تراکتورسازی تبریز در قاب تلویزیونی این برنامه متهم و تیم های پرسپولیس و استقلال تهران مظلومان حواث هفته سوم لیگ برتر معرفی شدند.
هر چند رفتارهای خشن ازسوی هواداران تیم های لیگ برتری از هر شهری محکوم است و نمی توان آن را با عرصه ورزش و حضور در ورزشگاه ها که ذاتا’ باید شادی آفرین و وحدت بخش باشد، توجیه کرد و سازگار دانست، اما توجه به صورت مساله و پرهیز از پرداختن به ریشه های این ناهنجاری ها نه تنها چاره ساز نیست ، بلکه چه بسا موجب سنگین تر شدن فضای ورزشگاه ها و پر حاشیه بودن بازی ها در هفته های آتی باشد.
پاسخ به این سوال که مقصر حوادث بازی های پرسپولیس تهران با استقلال خوزستان و استقلال تهران با تراکتورسازی تبریز، با پخش تصاویر گزینشی و یکجانبه، هواداران تیم های شهرستانی معرفی شوند چه میزان در تشدید خشونت ها ، ناهنجاری ها و رفتارهای غیر ورزشی در استان های مهمی چون خوزستان و آذربایجان اثر دارد، هفته های آینده مشخص خواهد شد.
نوع رفتار و شعارهای تند هواداران پرسپولیس با هواداران فولاد خوزستان در هفته دوم لیگ برتر و نیز شعارهای تند و بی وقفه حامیان دو تیم پایتخت در فصول قبلی و البته شعارهای طرفداران استقلال تهران در بازی جمعه گذشته، ازعوامل مهم حوادث هفته سوم لیگ برتر بود که هیچ گاه توسط رسانه ملی و روزنامه های سراسری به آنها پرداخت نشد.
اینکه هیچ اشاره ای به اتفاقات روی داده علیه هواداران تراکتورسازی در فاصله چندین ساعت مانده به آغاز بازی با استقلال در رسانه ها و برنامه 90 نمی شود، همان انکار واقعیات و یکجانبه گرایی است.
اینکه وزارت ورزش و جوانان بدهی های دو تیم سرخابی پایتخت با اعتباری افزون بر 180 میلیارد ریال را قبول و تمامی هزینه های تیم داری و حواشی این دو تیم را پرداخت کند و در مقابل از کوچک ترین حمایت مالی از تیم های شهرستانی دریغ ورزد، سئوالاتی است که همواره در طول سال های متمادی ذهن هواداران سایر تیم ها را مشغول کرده است.
بنابراین با توجه به هجمه های سنگین رسانه های بیگانه برای ملتهب کردن فضای عمومی کشور و به تبع آن محیط ورزشگاه ها، لازم است تدبیر جدی و برنامه ریزی دقیق از سوی نهادهای سیاسی، فرهنگی و رسانه ای اندیشیده شود تا فوتبال نه به عنوان عامل تفرقه بین مردم ، بلکه وسیله ای برای تحکیم وحدت و انسجام ملی تبدیل شود.
منبع: ایرنا