آنتونی اسمیت را می توان برجسته ترین و پرکارترین پژوهش گر حوزه ی قومیت، ملت و ملی گرایی قلمداد کرد که برخلاف دو مکتب کهن گرایان و مدرن گرایان در تعریف ملت و ملی گرایی قومیت را نیز مورد مطالعه قرار داده است و از دیدگاه کهن گرایان تعریف ملت را قبول می کند و از دیدگاه مدرن گرایان ملی گرایی را که ملت مفهوم تاریخی دارد اما ملی گرایی حاصل مدرنیته است. آنتونی دی اسمیت ملت و ملی گرایی اینطور بیان می کند: یک اجتماع انسانی دارای نام که در سرزمینی معین زندگی می کنند و دارای اسطوره های مشترک، یک تاریخ مشترک یک فرهنگ عمومی مشترک و یک اقتصاد واحد و حقوق و تعهدات مشترک برای همه ی اعضا هستند. و ملی گرایی را در بسیاری از مناطق، خصوصا کشورهای جهان سومی اهرمی برای استقلال طلبی و رهایی از استعمار بوده است بیان می کند.
پژوهشگران ایرانی نیز در تعریف ملت و ملی گرایی و هویت و قومیت نظرات اسمیت را مقدم بر همه ی نظریات جامعه شناسانه می دانند و مفتخر هستند که جلد کتاب معروف او بنام ” ریشه های قومی ملت ها” به عکس تخت جمشید مزین شده است. آنها همینطور در مورد طول عمر ملت و ملی گرایی در ایران می گویند: تاریخ ما شش هزار ساله است اما هویت ملی ما عمری صد ساله دارد و هنوز در جاده ی کمال خود سیر می کند.
تا آن جایی که ما به یاد داریم حتی تاریخ شفاهی که در میان عوام نقل می شد نیز در تضاد بود با تاریخی که اینان متعلق به مردمان ایران می دانند و مشترکش می خوانند. نقادهای آنان در چایخانه وقتی از رستم و سهراب نقل می کردند و تاریخ نویسان از کوروش و تخت جمشید می نوشتند. پدر بزرگان ما همیشه نماد مرد مبارز و جنگجو را در میان ما کوراوغلو و قوچاق و نبی و بابک صدا می زدند و رستم و سهراب و کوروش در اندیشه و باور تاریخی آنان جایگاهی نداشتند اصلا نمی شناختند که جایگاهی داشته باشند.
به اعتقاد اسمیت دولت سازی را نباید با جعل هویت ملی در میان جمعیت های متجانس فرهنگی خلط کرد. زیرا تاسیس نهادهای دولتی ادغام کننده تضمین نمی کند که این جمعیت خود را با نهادهای مزبور و اسطوره های پیش برنده ی آن یکسان می پندارند. برعکس، تدوین اسطوره های همگون ساز به دست نخبگان حاکم ممکن است گروهایی را که از یکسان پنداشتن خود با آن امتناع می ورزند دچار بیگانگی کند.
مهراب مقصودزاده
- ۳۱ دسامبر روز همبستگی ملی آذربایجانی های جهان
- فراخوان مجلس ملی آذربایجان به آذربایجانی های سراسر جهان
اهداف گروه خبری آذتورک خبرلری:
سایت آذتورک خبرلری بطور روزانه و فعال اخبار و مطالب مربوط به حقوقبشر، آذربایجان، جهان تورک، مقالات و غیره… که در رسانهها و سایتهای دیگر کمتر به آنها پرداخته میشود را پوشش میدهد.
ما در این سایت بطور ویژه به اخبار و مسائل مربوط به آذربایجانجنوبی که همواره مورد استعمار و چپاول دو رژیم جمهوری اسلامی و پهلوی قرار گرفته میپردازیم. با اینکه تورکها خدمات بی پایانی به ایران کردهاند اما رژیمهای مذکور ملت تورک را به دلیل خواستههای مشروعشان بارها سرکوب کردهاند و این سرکوب ها همچنان ادامه دارد.
سایت آذتورک خبرلری صدای فعالین مدنی و حقوق بشری و مدافعان آزادی و دموکراسی ملت تورک و پاسخی به تبعیضها و سرکوبها علیه آذربایجان است.
سرزمین آذربایجان متعلق به ملت آذربایجان است و سرنوشت آذربایجان را ملت آذربایجان تعیین خواهد کرد. حق تعیین سرنوشت از ارکان اساسی ملتهاست و آذربایجان هم از این قاعده مستثنی نیست.
این سایت و گردانندگانش به هیچ سازمان سیاسی و غیرسیاسی وابسته نیستند. از شما خواهشمندیم، سایت ما را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید و با ارسال فیلم و خبر ما را یاری نمایید.