نگاهی به چالش « سنی دئیللر، منی دئیللر»
اخیرا چالشی بنام سنی دئیللر ، منی دئیللر در فضای مجازی بین آذربایجانیها فراگیر شده است . چالشی که با آهنگ و ترانه خواننده جوان ارومیه ای و با رقص آذربایجانی رو به گسترش است .
براستی هدف از این چالش چیست ؟ در ابتدای این ترانه ، خواننده با توصیف شهر ارومیه اشاره ای به دریاچه زیبای ارومیه دارد که این موضوع خود سرمنشاء این چالش اعتراضی بوده است . دریاچه ای که زمانی عروس آذربایجان می بود و سالانه گردشگران بسیاری به آنجا می رفتند ، امروز از آن کویری بیش باقی نمانده است .
در ابتدا بسیاری این چالش را نیز چون دیگر چالشها که گاها در فضای مجازی سر و صدا می کنند ، موضوعی پیش پا افتاده و کم اهمیت می دانستند ولی با گذر زمان و فراگیر شدن آن و به تبع آن حمایت فعالین فرهنگی آذربایجان از این چالش ، ابعاد مختلفی از آن خود نمایی نمود که در یک جمله خاستگاه های مردم آذربایجان را می توان در آن خلاصه نمود .
اما این چالش اعتراضی از دو قسمت سنی دئیللر و منی دئیللر تشکیل یافته است .
چالشی که در قسمت اول مسئولین و در قسمت دوم مردم آذربایجان و ترکان ایران را مخاطب قرار داده است .
آری سنی دئییللر !
این ترانه چه خوب با حال و روز مردم این دیار و وعده های تحقق نیافته رییس جمهور و دولت تدبیر و امید ! منطبق است . دولتی که با بی تدبیری ، امیدهای مردم کشور و بلاخص اذربایجان را به ناامیدی مبدل نمود .
آقای رییس جمهور سنی دئییلر!
اری شما را می گویند. شمایی که با شعارهای انتخاباتی خویش امیدها را در دل مردم این دیار زنده نموده و توانستید با این ترفند آراء مردم آذربایجان و ترکان را با خود همراه سازید .
شمایی که با شعار احیاء دریاچه ارومیه ، احیاء گذشته زیبای این دریاچه زیبا را در اذهان مردم این دیار تداعی نمودید و عاقبت سهم خویش را که آراء حداکثری و تکیه زدن بر صندلی ریاست جمهوری بود از مردم این دیار صاحب گردیدید ولی در این میان سهم مردم آذربایجان طوفانهای نمکی ، ایجاد کویر نمکی ، نابودی کشاورزی منطقه و شیوع بیماریهای متاثر از این خشکی دریاچه بود .
آری آقای رییس جمهور سنی دئییلر !
شمایی که شعارهایتان در اجرای اصول معلق قانون اساسی و تاسیس فرهنگستان زبان ترکی آذربایجانی و تدریس این زبان در مدارس فقط در حد شعار باقی ماند تا مردم هر چه بیشتر بر بد عهدی شما پی برده و هر چه بیشتر از شما و دولت تان ناامید گردند .
آری آقای رییس جمهور سنی دئیللر
شمایی که در انتخابات به نکوهش وضع موجود اقتصادی مردم کشور می پرداختید و شعار رفع تبعیض اقتصادی را سر لوحه برنامه های خویش قرار داده بودید . شما نه تنها جهت ارتقاء وضع اقتصادی مردم تدبیری نیاندیشیدید بلکه حتی نتوانستید وضعیت موجود را حفظ نمایید ! حالا بماند که تبعیض اقتصادی موجود در استانهای مرزی فشار مضاعفی بر مردم تحمیل می نماید .
آقای رییس جمهور هنوز که هنوز است سهم مردم این خطه از مس سونگون ، زحمت و مشقت استخراج بوده و بهره سرشار از آن سهم کرمان و استانهای مرکزی است .
هنوز که هنوز است در قبال استخراج طلاء از معادن تیکان تپه و سایر شهرهای آذربایجان که بیش از پنجاه درصد طلاء استخراجی کشور می باشد ، هیچ پیشرفتی در شهرهای آن مناطق ایجاد نگردیده است .
و هزاران موارد دیگر که در این مجال کوتاه از پرداختن بدانها صرفنظر می نماییم .
و اما قسمت دوم این چالش که روی سخنش با مردم است،
منی دئیللر !
آری مرا و شما را می گویند
مایی را می گویند که سالهاست بر اثر تحریف تاریخ و هویتمان که ارمغان خاندان پهلوی به مردم این دیار بود با تفکر شئونیستی هم گام گشته و گاها به خود کشی فرهنگی دست زده ایم . مایی را می گویند که تاریخ و هویت ساختگی آریایی را که ساخته و پرداخته یهودیان و نویسندگان آمریکایی ، انگلیسی بود جایگزین تاریخ و هویت پرشکوه و پرافتخار آذربایجان و ترکان نمودیم .
آری ما را می گویند
مایی را که فرزندانمان را با زبان شیرین و بی نظیر ترکی که از کهن ترین و با قاعده ترین زبانهای دنیاست، بیگانه نموده ایم .
آری ما را می گویند
مایی را که سرمایه هایی را که در این خاک و دیار کسب نموده ایم به مناطقی خارج از آذربایجان انتقال داده و سرمایه گذاری می نماییم تا همچنان جوانان این دیار با بیکاری دست و پنجه نرم نمایند .
آری چالش سنی دئیللر، منی دئیللر چون دیگر چالشهای بی مفهوم ، موضوعی صرفا جهت شادی و مشغولیت نیست بلکه سخن و پیام آن برای مسئولین و ما مردم آذربایجان فراتر از اینهاست چرا که این چالش وسیله ایست جهت بیان خواسته های مردم آذربایجان…
حامد یگانه پور