امروز نجات دهنده #آذربایجان در گوری که روزی نصیب همهمان خواهد شد در شهر #قاهره خفته است. اما مردم آذربایجان هنوز هم به هر بهانهای از آن روزها صحبت میکنند و علاوه از سندهای رسمی موجود با یادمانهایی که در خانوادهها سینه به سینه نقل شده و تا به امروز رسیده، نتوانستهاند با وجود تمام تحریفها و تاریخسازیها آن روزها را به #فراموشخانه #تاریخ_مردمی بسپارند. اطمینان دارم که نقل قولهای سینه به سینه منبع مناسبی برای استنادات تاریخی نیست اما روزنامهها آینه روزگار خود هستند استناد به آنها راه بر تمام اغراقها و تحریفهای مثبت و منفی میبندد.
#روزنامه_آذربایجان ارگان رسمی #فرقه_دموکرات آذربایجان نیز آینه حکومت یکساله #میرجعفر_پیشه_وری و یاران اوست. بررسی مطالب درج شده در این روزنامه که در ۳۷۰ شماره منتشر شده، نشانگر آن است که #پیشه_وری و یارانش علاوه از گفتمان سیاسی گفتمان اقتصادی، فرهنگی، ادبی و پزشکی نوین را نیز پیش میبردند. مطالب بیشمار درج شده در باره انواع بیماریها و درمان آن از طریق پزشکی نوین نشان از آن دارد که حکومت یکساله میر #جعفر_پیشه_وری، حکومتی یکوجهی نبوده و این حکومت علاوه از فرهنگ و هنر و اقتصاد به سلامت عمومی مردم نیز اهمیت میداد. چگونگی ترک #تریاک و الکل، درمان #بیماریهای_مقاربتی و مبارزه با #سوزاک و #سیفلیس، درمان #تراخوم، مقابله با #تیفوس که در آن زمان به نام «بیت ناخوشلوغو» شناخته میشد، درمان کچلی، اگزاما، بیماریهایی که از گربه به انسان سرایت میکند، جذام، مالاریا، مقالات متعددی در باره سلامت کودکان [اوشاق صحیهسی]، تشویق مرددم به آبلهکوبی و مطالب بسیاری که تمام آنها را علاوه از تایپ به صورت برش از روزنامه نیز تهیه و در کتاب گنجاندهام، از جمله مطالبی هستند که در در باره طب نوین در روزنامه آذربایجان به چاپ رسیده است.
از مقدمه کتابی که در دست تهیه دارم. نام کتاب: (گفتمان پزشکی نوین در روزنامههای انجمن در سه دوره، آذربایجان ۱۳۲۰ و آذربایجان ۱۳۲۵-۱۳۲۴)
خانم رقیه کبیری