دین و امنیت ایدئولوژیک/توریست دینی آذربایجان جایگزین تروریست دینی ایران می شود
توضیح ورودی جهت اطلاع مخاطبان عزیز:
کتاب «دین و امنیت ایدئولوژیک» به تالیف سیاووش حیدر اف معاون معاون سازمان امور دینی جمھوری آذربایجان با عنوان “امنیت دینی و ایدئولوژیک” که شامل 6 فصل است، در مورد فرایندھای مربوط به امنیت مذھبی در جھان ، تھدیدات موجود و راه ھای مبارزه با آن و ھمچنین ابتکارات جمھوری آذربایجان برای تأمین امنیت اعتقادات مذھبی و آزادی مذھبی مورد بحث قرار گرفته است. اطلاعات مربوط به موضوعات ذکر شده در فصول کتاب از نظر فرآیندھای در حال جریان در جھان از اھمیت بسیاری برخوردار است. ترجمه فارسی این کتاب در این پیج بصورت هفتگی انتشار خواهد یافت.
ادامه از مقدمه
خواه لحاظ آزادی وجدان و باورهای دینی در تصویب قانون و خواه توجه به دین و جامعه دینداران در حوزه اجرایی دولت آذربایجان باشد در مجموع این تعامل و ارجگذاری ها بر باورهای دینی توسعه پایدار و اتحاد ملی را برای کشورمان به ارمغان آورده است. تصادفی نیست که کشورمان تا به حال در سطح بسیار بالا همایش های معتبر بین المللی در زمینه گفتگوی تدیّن ها، دیالوگ مابین تمدّن ها، انجمن های غیر دولتی و کثرت گرائی فرهنگی را میزبانی کرده است.
ذکر این نکته ضروری است که در این راستا همچنین از طرف بنیاد حیدر علی اوف همایش های متعدد در داخل و در خارج از آذربایحان برگزار شده است و جا دارد تاکید بکنیم که این همایش ها شایستگی تقدیر و تشکّر ویژه را دارد.
واضح است که آذربایجان در زمینه تامین امنیت باورهای دینی همایش های متناوب را بصورت سیستماتیک برگزار می کند خطوط انتقال انرژی باعث پیشرفت های اقتصادی_اجتماعی شده است بنابراین برای تداوم این توسعه ها، تامین امنیت های اجتماعی و سیاسی پیش از پیش لازم و ضروری است.
سیاوش حیدر اوف معاون اول سازمان امور دین جمهوری آزربایجان در کتاب “امنیت دینی و ایدولوژیک” پروسه های مرتبط با امنیت دینی در سطح جهان و ماهیت آن، همچنین تهدید های موجود و راه حل مبارزه با آن و چگونگی و ابتکارات جمهوری آذربایحان در تامین امنیت باورهای دینی را ترسیم کرده است. مطمئن هستم کتاب ” امنیت دینی و ائدیولوژیک” در زمینه تامین امنیت راهکارهای مثمربه ثمر در اختیار متخصصان در این زمینه خواهد گذاشت و همچنین اسباب رضایت و اقبال عمومی مطالعه کنندگان را کسب خواهد کرد.
مبارز قربانلی
رئیس سازمان امور دینی جمهوری آذ
_فصل اول
دین نقطه مرجع معنوی (یادا مرکز مرجع معنوی) در دنیای مدرن است
در زمینه های همچون تعامل مابین فرهنگ ها، جهانی شدن و تامین امنیت عمومی اهمیت راهبردی دارد. مخصوصا از اواخر قرن بیستم باورهای دینی به فاکتور بسیار قدرتمند و تاثیرگذار در جوامع بین المللی تبدیل شد.
در بسیاری از کشورها از باورهای دینی در راستای ایجاد بحران های اجتماعی_سیاسی، تشویش نظم عمومی و برای مدیریت جریان های مختلف سیاسی استفاده ابزاری شد و (در نتیجه دین بصورت قالب روانشناسی سیاسی در جامعه در آمد.)
جهت حساس دین اینکه سواستفاده از توده با تلقین تفکرات رادیکالی و افراطی بود که جامعه جهانی را با پدیده امنیت ایدیولوژی قرار داد.
در حال حاضر تامین امنیت عمومی اکثر کشورها توسط اداره استخبارات شان مستقیما با تامین امنیت ایدیولوژی در ارتباط و از دغدغه های مهم روز است.
مسئله امنیت ایدیولوژی در زمینه های مختلف بصورت واضح در جریان های اجتماعی_سیاسی خودش را در حال نشان دادن است.
در دنیا کشورهای که با شاخصه های بین المللی و جهان شمول اداره می شوند و تهدیداتی که از طرف اعتقادات دینی متوجه شان است فقط با تامین امنیت اعتقادی و ائدیولوژی امکان است و اهمیت خاص دارد. رادیکالیزم و افراطی گری های دینی، مذهب گرایی، دخالت دین در سیاست، مقاومت در مقابل جهانی شدن، اعمال زور جهت تغییر قانون اساسی کشورها، امنیت ملی کشورها و همچنین امنیت جامعه جهانی با تهدیدات جدی مواجه ساخته است. بدون شک تامین امنیت دینی شرط واجب برای تامین امنیت جوامع بین المللی می باشد. هم اکنون بواسطه پیشرفت های تکنولوژی و نوآوری ها اطلاعات با سرعت نور انتشار می یابد. متاسفانه بعضا سو تبلیعات، اخبار کذب و دعوت های رادیکالی و افراطی با نقش حیاتی اینترنت در شبکه های اجتماعی و ارتباطات الکترونیکی عملیاتی می شود. در نتیجه سبب برخورد تدیّن ها و متعاقبا اعاز درکیری ها و به فاجعه انسانی منتهی می گردد. جلوگیری از این جریان های تهدید آمیز که برای هرکس منبع خطر بزرگ محسوب می شود یک مسئله عمومی برای بشریت است. برای تامین و نیل به امنیت دینی همکاری های صادقانه و دیالوگ های صمیمی اهمیت و حکم استراتژی بی بدیل برای جامعه جهانی دارد.
مترجم:حسن کریمزاده صاحب دیوان