ارزیابی پیشگیرانه از بروز و شدت خطر در حرکت ملی آذربایجان.
در علم مدیریت نظام سلامت، اصل مهمی وجود دارد که میتوان از آن برای بررسی چالش های سایر علوم از جمله سیاست، جامعه شناسی، مدیریت، فرهنگ و …، وام گرفت. اصل (( ارزیابی پیشگیرانه از بروز و شدت خطر و تهدید ))، نقش مهمی در ارتقای کیفیت ارائه خدمات در نظام سلامت داشته است و میتواند در پیش بینی و شناسایی زودهنگام عوارض ناخواسته، آسیب ها و تهدیدهای پیش رو، خطرات موجود و احتمالی، چالش ها و مشکلات، اتخاذ تدابیر لازم برای پیشگیری از بروز آن، افزایش بهره وری، موفقیت و تعالی سیستم های خدماتی، تضمین اصول اثربخش، کارآمد و ایمن در امور جاری، برنامه های عملیاتی و استراتژیک و کاستن از هزینه های مادی، معنوی و شدت و ریسک خطر ، مدیران و فعالان سیستمهای مختلف خدماتی را یاری رساند.
این اصل به ما آموزش می دهد که قبل از هرگونه تغییر، تصمیم گیری، برنامه ریزی، طراحی و تدوین و یا اقدام و دستورالعمل، با توجه به تحلیل ریشه ای و عللِ حوادث، اتفاقات، تجربیات، پدیدههای اجتماعی و اقدامات مشابه در گذشته و یا حال و درک و شناخت کافی از امکانات مادی و معنوی موجود، در نظرگرفتن واقعیت ها و توانمندی های جاری، نیازسنجی ها و نیازمندیهای پیش رو و بحران ها و چالش ها و دگرگونی های آتی و یا احتمالی، به گونه ای عمل گردد که سیستم با کمترین هزینه و آسیب، موفق ترین دستاورد و بهترین نتیجه را کسب نماید. و ایضا در حفظ و ارتقاء منابع انسانی، سخت افزاری و نرم افزاری خود و پاسداشت و تعالی ارزش های معنوی و داشته های مادی کارنامه ای موفق، قابل دفاع و مطلوب از خود ارائه دهد.
آنچه این اصل به دنبال آن است این است که حفظ جان، ارتقای کیفیت زندگی و تامین حداکثری سلامت مردم بالاترین ارزش و مقصود نظام سلامت است. وام گرفتن، منطبق کردن و متناسب سازی این قانون، در علوم مختلف دیگر، میتواند ما را در ساختن آن مدینه فاضلهی مطلوب و منظور کمک کند. در پیشگیری از تکرارهای تلخ و بیهوده و اتلاف انرژی و سرمایه های جنبشهای اجتماعی، ما را یاری رساند.
اگر حرکت ملی آذربایجان به دنبال تامین رفاه، توسعه و تعالی جامعه آذربایجان است و در جهت تحقق حقوق مادی و معنوی آنها در بخش های ملی و شهروندی میکوشد، بایسته و شایسته است تا با رویکردی فعال، شفاف و علمی، نسبت به ارزیابی حرکت های مشابه قبلی و رخدادهای تاریخی موثر و کشف و شناسایی عوامل ایجاد خطر و تهدید و افزایش هزینه های جنبش، نسبت به تدوین نقشهی راه و راهکارهای پیشگیرانه نسبت به تدوین نقشهی راه و راهکارهای پیشگیرانه با هدف بهره وری بیشتر حرکت و آسیب کمتر در حرکت اقدام نماید تا تحقق اثربخش، کارآمد و ایمن اهداف آن تضمین گردد.
ارزیابی پیشگیرانه به ما یادآوری میکند که چرا تجربیات گذشته موفق نبوده اند و کمک مینماید تا بخش های زیانبار حرکت با دوباره نویسی، اصلاح گردیده و از تکرارهای تلخ و بی ثمر خودداری شود. همچنین اصول تحقق این هدف مقدس، متعالی و ارزشمند را به ما آموزش می دهد. حرکت ملی آذربایجان اگر میخواهد خود را با جریانات جهانیِ قدرت و تمدن همراه و هماهنگ نماید و راه ناتمام گذشته را به سرانجام مقصود برساند، باید با متودهای علمی، شفاف و با پرهیز از افراط و تفریط و مصلحت اندیشی و انفعال، نسبت به ارزیابی انتقادی و پیشگیرانه حرکت های گذشته داخلی یعنی #انقلاب_مشروطه، #سقوط_قاجاریه و #ظهور_پهلوی، حکومت ملی آذربایجان، انقلاب ۵۷ و اعتراضات و تحولات ۴۳ سالهی اخیر اقدام نماید و همچنین از پرداختن به موارد مشابه خارجی نیز، غافل نگردد.