بازگشت کرکوک یا تحویل اعضای “پ.ک.ک”؟/کرکوک همانند زنگه زور به توران بر می گردد.
بعد از نبرد چناق قالا در میدان “رزم” ما شاهد نبردهای سیاسی در دیپلماسی “بزم” میان ترکیه و دول اروپایی هستیم.
در این راستا معاهده های زیادی در ۸ سال منتهی به سال تاسیس جمهوریت ترکیه امضا شده است که مهمترین آنها عبارتند از: قارص،مومترو، مولداوی،سور، لوزان،سایکس_پیکو، آنکارا و…حتی مرور ساده وار این معاهده ها انسان را خسته و به تفکر وار می دارد که:”آتاتورک بزرگ تنها سردار فاتح در نبرد نبوده بلکه در دیپلماسی هم موفق بوده است.”
در این میان “کرکوک” و “موصل” از مرکز دقت آتاتورک به دور نمانده است. همانطور که در معاهده های مذکور ترکیه حق اعمال قدرت به وقت مقتضی در بستن تنگه های استانبول، دفاع از حقوق تورک های ساکن در شرق یونان،جزایر دریای مدیترانه و اژه را دارد، این حقوق برای ترکیه در خصوص دو شهر تورکمن نشین کرکوک و موصل هم به نوعی هرچند با وجهه معادله چند مجهولی تامین و به رسمیت شناخته شده است.
بدون شک کرکوک اهمیت خاصی برای جهان تورک دارد. این شهر جز غنی ترین شهرهای جهان تورک از لحاظ منابع زیرزمینی نفت و گاز می باشد(۴۰ درصد نفت صادراتی عراق از این شهر استخراج می شود)
همانند دفاع از حقوق تورک های ساکن شرق یونان، دفاع از اهالی کرکوک و موصل هم در صورت بروز تهدیدات به رسمیت شناخته شده است.
حال که تروریست های پ.ک.ک از کوه های محصور مابین سنجار،کرکوک،موصل بعنوان پایگاه بر علیه ترکیه و اهالی این منطقه استفاده می کنند و از طرفی موضوع پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو در جریان است و این دو کشور به مامن تروریست های پ.ک.ک تبدیل شده است، رفع نگرانی های ترکیه شرط پیوستن این دو کشور به ناتو عنوان شده است.
برای حل مشکل تروریستی پ.ک.ک باید ریشه آن را خشکاند و ریشه این تروریست ها از مناطقی آبیاری می شود که هیچ دلیل دیپلماسی و بین المللی جهت عدم بازگشت آنها به مام وطن وجود ندارد و ترکیه حق اعمال قدرت و ضمیمه کردن این شهرها (موصل و کرکوک) به خاک خود بعد از یک قرن را دارد. اتفاقی که اگر سیاست احتیاط از طرف ترکیه به کنار گذاشته شود، بسیار محتمل و ممکن است و براساس مشاهدات رسانه ای و گزارشات میدانی ساکنان کرکوک مایل به بازگشت کرکوک به مام وطن یعنی ترکیه هستند.
مشکل پ.ک.ک با آزادسازی لانه های آنها از اشغال ممکن است (قندیل و مناطق اطراف کرکوک و موصل)
در هر حال به نظر بنده اهمیت بازگشت کرکوک به ترکیه برای جهان تورک حیاتی تر از آزادی تبریز و خراسان بزرگ است حال که توجه جهانیان معطوف به قدرت و حق استفاده ترکیه از امتیاز “وتو” در ناتو می باشد، چه بهتر در کفه دیگر این تعامل دیپلماسی بازگشت کرکوک باشد که اتوماتیک وار غده سرطانی پ.ک.ک را برای همیشه جراحی می کند. ایمان داریم که بازگشت کرکوک به آغوش توران همانند زنگه زور ممکن و در عین حال حتمی و حیاتی است.
حسن کریمزاده صاحب دیوان