لزوم ثبت همگرایی مردم شمال و جنوب رودخانه آراز در سازمان یونسکو بعنوان میراث و مدل صلح برای کل بشریت
روزی در یک رستوران ورزشی جهت خرید «دؤنر» برای فرزندم در صف انتظار بودم که یک دفعه عرب های پناهنده سوری و عراقی بر سر عدم رعایت نوبت درگیر و گلاویز شدند. سعی کردیم آشتی بدهیم یک نفر از شیوه کلامم برای من گفت:«آزربایجانی هستی؟»
بعد مسئول رستوران را نشان داد و گفت او هم آزربایجانی است. اول از دور دست تکان داد اما وقتی فهمید از تبریز هستم آمد مرا به آغوش گرفت و برادر خود خطاب کرد
آنطرف عرب های سوری و عراقی گلاویز توام با بد و بیراه گفتن بودند. اینطرف دو آزربایجانی همدیگر را در آغوش گرفته و «قارداش جان قارداش» خطاب می کردند.
آنجا بود که متوجه شدم جای یک میراث معنوی در صفحات سازمان یونسکو خالی است؛ میراثی که می تواند مدل صلح ویژه میان ملت ها در گستره بین الملل معرفی گردد.
میراث:
عشق آزربایجانیان جنوب و شمال رودخانه آراز برای همدیگر.
این دو ملت از لحاظ مشترکات تاریخی و هویتی همانقدر بهم نزدیک و عین هم هستند که در همان مقیاس اوکراینی ها با روسیه؛ایران با طالبان؛ عرب های سوری و عراقی؛ مردم کره شمالی با کره جنوبی،افغانستان با پاکستان و…. با همدیگر مشترکات هویتی دارند.
اما می بینیم اشتراکات ملی این ملت ها به نفرت؛دشمنی و یا به بی تفاوتی میان همدیگرشان تبدیل شده است
ولی مشترکات ما 60 میلیون آزربایجانیان جهان عمدتا ساکن در شمال و جنوب رودخانه آراز روز به روز در همگرایی و هم افزایی عمیق و عمیق تر می شود حتی در این دو قرن گذشته حکومت های نسل کش روسیه و شعوبیه فارسی هر چقدر و هر اندازه سعی کرده که بین ما نفرت بکارد به همان اندازه بر مودت و اخوتمان افزوده شده است.
بنظر می رسد در کنار میراث معنوی موغام؛ادبیات آشیقی؛ ساری گلین و….این میراث معنوی آذربایجانیان هم باید در سازمان یونسکو ثبت و بعنوان مدل همگرایی و صلح برای جهانیان از جمله برای مردم کره معرفی گردد تا به جای رقابت تسلیحاتی برای محو همدیگر، راه صلح با قرائت برادری از نوع آذربایجانیان شمال و جنوب رودخانه آراز را انتخاب بکنند.
بدون شک رسانه ها و روشنفکران آزربایجانی در حفظ این میراث نقش برجسته و فداکاری های همسنگ با شهدای راه وطن را دارند.
از بختیار گرفته تا شهریار و…
امروز هم این میراث توسط سایمان بی آروز بعنوان فرزند معنوی مکتب بختیار و شهریار در برنامه «کؤرپو» تکوین و ادامه می یابد.
با دقت بر این ویدیو پی خواهید برد که برنامه کورپو توانسته است هم افزایی ۶۰ میلیون آذربایجانیان جهان را بیش از پیش تقویت بکند.
مطلق ۶۰ میلیون آذربایجانیان جهان تحت رهبری دولت خردمند و خردگرای آذربایجان این میراث و پتانسیل را بر تارک سازمان یونسکو ثبت خواهد کرد که:
ما ملتی هستیم علیرغم دو قرن جدایی همچون یک قلب در یک جسم تحت لوای یک دولت و یک پرچم هماهنگ و در صلح و رضایت صدرصدی عمل می کنیم. هر چند که در کل جهان پراکنده هستیم و این میراث و همگرایی بزرگترین لابی ما در سطح جهان است.