لزوم شناساندن شخصیتهای ادبی جهان تورک:/شاهین مرادی
ادبیات ما آنقدر غریب هست که، بسیاری از نویسندگان و دانشمندان و شاعرانِ گذشته را یا نمیشناسیم و یا اینکه فقط نامشان را شنیدهایم.
بایستی فعالیت فرهنگی و ادبیمان را چندین برابر کرده و این شخصیتها را به مردم این دیار بشناسانیم.
روزی یکی از اساتید، در مورد لیلی و مجنون صحبت میکرد. میگفت که: اوّلین سراینده لیلی مجنون به تورکی، فضولی بوده است و در این مواضع، حرفهایی را به زبان میآورد که به خاطرِ ملاحظهٔ ریشِ سفید آن استاد، نخواستم که در آن جمع چیزی بگویم تا خداینکرده باعث تضعیفِ شخصیت آن استاد بشوم.
البته، آن استادِ ریشسفید هم تقصیری ندارد. کسی نبوده که به اینها حقیقت را بگوید و در آسمان ادبیِ فارس که فوقالعاده آلوده است، دچار گمراهی شدهاند و هم اینکه مطالعاتِ خودِ آن شخص هم ضعیفبوده است. آن استاد نمیدانست و نمیداند که اولین اثر تحت عنوانِ «لیلی و مجنون» را به تورکی، امیرعلیشیر نوایی سروده است.
نمیخواهم جایگاهِ ادبی شاعری را با شاعری دیگر مقایسه کنم، اما با مطالعهٔ آثار امیرعلیشیر، متوجه میشویم که حقیقتاً از تمامی شاعرانِ مشهورِ آذربایجان و حتی فارسیسرایان، از لحاظ ادبی، یک سر و گردن بالاتر است. در دوران پیشدانشگاهی معلّم ادبیاتی به نامِ «آقای فرشباف» داشتم (متاسفانه دیگر از آن تاریخ به بعد، اطلاعی از وضعیتش ندارم)، به خاطر سوادِ تورکیای که داشت، هر هفته، آرزو میکردم که کلاس وی زودتر برسد. او میگفت: «جایگاه امیر علیشیر را میتوان با خاقانی و نظامی، قیاس کرد و در کنار آنها قرار داد. شاید هم مقامش شامخ باشد.» حالا به حرف آن استاد میرسم. راست میگفت. هرجا که هست، موفق باشد.
آن روزها، تازه نامِ امیرعلیشیر را میشنیدم، آقای فرشباف برای ما، قصیدهٔ «سو» امیرعلیشیر و فضولی را خواند و گفت که فضولی از امیرعلیشیر تضمین کرده است.
به این نوع معلّمان، بیش از هرچیزی نیازمندیم. چرا که در کنار یوغِ زبان فارسی، جرقهای را به ذهن محصلان میزند و شاید آن «قور»، روزی آن فرد را به آتش بکشد؛ همانطور که آن آتش، عطش مرا چندین برابر کرد.
بایستی کار کنیم و کار کنیم، تا ادبیات ما، مظلوم نماند. بایستی دست به دست هم داده و برای اعتلای ادبیاتمان تلاش کنیم. حالا یا با ادبیات مدرن و یا با ادبیات کلاسیک…
هر کسی برای این ادبیات زحمت میکشد، دستبوسشان هستیم.
اهداف گروه خبری آذتورک خبرلری:
سایت آذتورک خبرلری بطور روزانه و فعال اخبار و مطالب مربوط به حقوقبشر، آذربایجان، جهان تورک، جهان، ایران، مقالات و غیره… که در رسانهها و سایتهای دیگر کمتر به آنها پرداخته میشود را پوشش میدهد.
ما در این سایت بطور ویژه به اخبار و مسائل مربوط به آذربایجانجنوبی که همواره مورد استعمار و چپاول دو رژیم جمهوری اسلامی و پهلوی قرار گرفته میپردازیم. با اینکه تورکها خدمات بی پایانی به ایران کردهاند اما رژیمهای مذکور ملت تورک را به دلیل خواستههای مشروعشان بارها سرکوب کردهاند و این سرکوب ها همچنان ادامه دارد.
سایت آذتورک خبرلری صدای فعالین مدنی و حقوق بشری و مدافعان آزادی و دموکراسی ملت تورک و پاسخی به تبعیضها و سرکوبها علیه آذربایجان است.
سرزمین آذربایجان متعلق به ملت آذربایجان است و سرنوشت آذربایجان را ملت آذربایجان تعیین خواهد کرد. حق تعیین سرنوشت از ارکان اساسی ملتهاست و آذربایجان هم از این قاعده مستثنی نیست.
این سایت و گردانندگانش به هیچ سازمان سیاسی و غیرسیاسی وابسته نیستند. از شما خواهشمندیم، سایت ما را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید و با ارسال فیلم و خبر ما را یاری نمایید.